Capak ne očekuje da ćemo ići na 4.000 novozaraženih dnevno

Vijesti 15. tra 202108:42 > 08:51 1 komentar
krunoslav capak
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacionalni stožer i Vlada danas će odlučivati o produljenju, ublažavanju ili pooštravanju epidemioloških mjera, u čemu će važnu ulogu igrati i stav Znanstvenog vijeća koje će se danas, nakon dva mjeseca stanke, sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Brojevi temeljem kojih će se donositi odluke nisu dobri: jučer smo imali 3099 novih slučajeva, u bolnici je bilo 1955 pacijenata, od toga njih 185 na respiratoru, a preminula je 41 osoba.

VEZANA VIJEST

Iako dio analitičara upozorava da se nalazimo na vrhuncu trećeg vala, projekcije dr. Ozrena Polašeka s Medicinskog fakulteta u Splitu, člana Znanstvenog savjeta koji od samog početka pandemije izrađuje projekcije za Vladu, pokazuju da se situacija, ostanu li svi ostali faktori isti, neće smiriti: za dva tjedna, odnosno 28. travnja, dnevni broj zaraženih premašit će 4000, odnosno u odnosu na jučer narast će za trećinu, piše Jutarnji list.

“Koristimo vrlo jednostavan model, koji predviđa ova četiri pokazatelja u razdoblju od dva tjedna, na temelju analize trenda, tjednih oscilacija i slučajnih varijacija”, pojašnjava model dr. Polašek. Predviđanje se temelji, govori za Jutarnji, na brojevima iz prethodnih tjedana, a model prikazuje očekivane brojeve u uvjetima u kojima se obrasci epidemije nisu znatnije promijenili.

“U ovoj rečenici nalazi se glavni problem predviđanja, a to je da se gotovo stalno mijenjaju obrasci epidemije, zbog čega nam je ovaj model samo informativan i služi za određivanje obrasca epidemije, tj. pruža nam odgovor je li epidemija u uzlaznom, stabilnom ili silaznom obrascu”, kaže Polašek.

Više čitajte OVDJE.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, u razgovoru s našom reporterkom Mateom Dominiković kazao je jutros kako ipak ne misli da ćemo ići na na 4.000 novozaraženih, skloniji je mišljenju kako ćemo biti na oko 3.000 novozaraženih dnevno.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare