Capak ne očekuje da ćemo ići na 4.000 novozaraženih dnevno

Vijesti 15. tra 202108:42 > 08:51 1 komentar
krunoslav capak
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacionalni stožer i Vlada danas će odlučivati o produljenju, ublažavanju ili pooštravanju epidemioloških mjera, u čemu će važnu ulogu igrati i stav Znanstvenog vijeća koje će se danas, nakon dva mjeseca stanke, sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Brojevi temeljem kojih će se donositi odluke nisu dobri: jučer smo imali 3099 novih slučajeva, u bolnici je bilo 1955 pacijenata, od toga njih 185 na respiratoru, a preminula je 41 osoba.

VEZANA VIJEST

Iako dio analitičara upozorava da se nalazimo na vrhuncu trećeg vala, projekcije dr. Ozrena Polašeka s Medicinskog fakulteta u Splitu, člana Znanstvenog savjeta koji od samog početka pandemije izrađuje projekcije za Vladu, pokazuju da se situacija, ostanu li svi ostali faktori isti, neće smiriti: za dva tjedna, odnosno 28. travnja, dnevni broj zaraženih premašit će 4000, odnosno u odnosu na jučer narast će za trećinu, piše Jutarnji list.

“Koristimo vrlo jednostavan model, koji predviđa ova četiri pokazatelja u razdoblju od dva tjedna, na temelju analize trenda, tjednih oscilacija i slučajnih varijacija”, pojašnjava model dr. Polašek. Predviđanje se temelji, govori za Jutarnji, na brojevima iz prethodnih tjedana, a model prikazuje očekivane brojeve u uvjetima u kojima se obrasci epidemije nisu znatnije promijenili.

“U ovoj rečenici nalazi se glavni problem predviđanja, a to je da se gotovo stalno mijenjaju obrasci epidemije, zbog čega nam je ovaj model samo informativan i služi za određivanje obrasca epidemije, tj. pruža nam odgovor je li epidemija u uzlaznom, stabilnom ili silaznom obrascu”, kaže Polašek.

Više čitajte OVDJE.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, u razgovoru s našom reporterkom Mateom Dominiković kazao je jutros kako ipak ne misli da ćemo ići na na 4.000 novozaraženih, skloniji je mišljenju kako ćemo biti na oko 3.000 novozaraženih dnevno.