Capak: Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, ali to će biti na dobrovoljnoj bazi

Vijesti 29. lip 202114:18 > 16:52 4 komentara
N1

Predstavnici Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas su zajedno u zagrebačkom HNK-u dodijelili priznanja i zahvalnice na Državnoj smotri učeničkih radova u pilot-projektu "Biosigurnost i biozaštita" u osnovnim i srednjim školama u RH.

Nakon dodjele članovi stožera i ministar dali su izjave za medije.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je i o mogućnosti nagrađivanja onih koji se cijepe.

“Sura u 19:30 će Đani Stipaničev odraditi koncert, nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se u ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu. U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima se određeni stožeri služe. O tipovima novčanih nagrada nismo još razgovarali. Iako HZJZ ima iskustva i s time, kad smo cijepili djecu, u romskim naseljima smo davali poklon pakete onima koji su se odazvali”, rekao je i dodao da nije zadovoljan činjenicom da se cijepljenje usporilo”, rekao je Capak.

Razmišlja li se i o cijepljenju djece?

“Što se tiče cijepljena djece, ne odlučujemo mi o tome hoće li se djeca, studenti ili tko već cijepiti, tu odluku donosi struka, nakon svih provedenih istraživanja. To nije pitanje za mene kao ministra znanosti i obrazovanja”, rekao je Radovan Fuchs.

Komentirao je i navode Krešimira Pavelića, dekana Medicinskog fakulteta u Puli o navodnim komplikacijama koje se vežu za cijepljenje protiv koronavirusa.

“Ovakav istup nije za javnu scenu, nego nešto o čemu se raspravlja među znanstvenicima i u znanstvenim časopisa. Za svaki argument postoji čitav niz protuargemanata. Mi u ovom trenutku nemamo nikakvu drugu mogućnost borbe protiv ove epidemije. Da je postojalo cjepivo 1918., španjolska gripa ne bi odnijela toliko žrtava. Mislim da je ovo neoprezno iznesen stav. Svi moramo nastojati da svi dođemo do što veće procijepljenosti”, rekao je Fuchs.

Alkemka Markotić rekla je da struka vjeruje kako bi određena cjepiva mogla pružiti imunost nekoliko godina.

“Otkad su cjepiva otkrivena je pokazano da su spasila veli broj života. Imali ste velike bogidnje, to je dokaz kako jedna opasna bolest iskorijenjena cijepljenjem. Zatim polio…”, komentirala je Markotić Pavelićevu izjavu.

O cijepljenju djece detaljnije je govorio Capak.

“Imamo jedno cjepivo koje je registrirano za djecu od 12 do 18 godina, to je Pfizerovo cjepivo, a vrlo skoro ćemo imati i Modernu. Priča se i o pedijatrijskim dozama Pfizera koej bi isto trebala biti uskoro. Mi smo, čim je cjepivo bilo registrirano, objavili da djeca u tom trenutku nisu prioritet, ali da treba cijepiti djecu koja su kronični bolesnici i kod koje bi virus mogao uzrokovati težu bolest. Također, rekli smo da oni koji u kući imaju kompromtirane osobe, da se i ta djeca moraju cijepiti. Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, no kao što znate da je cijepljenje za odrasle na dobrovoljnoj bazi pa će tako biti i za djecu. Za one koji nemaju 18 godina, roditelj mora potpisati pristanak. O tome kako će to funkcionirati u praksi razmišljat ćemo najesen”, rekao je Capak.

“Postoje ambulante školske medicine. Postoji mogućnost da se u ordinacijama to organizira, a postoji mogućnost organiziranja na punktovima u školi. Vidjet ćemo najesen”, pojasnio je, prenosi Dnevnik.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare