Capak pojasnio što znači odluka WHO-a o ukidanju izvanrednog stanja zbog covida

Vijesti 05. svi 202319:02 1 komentar

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak objasnio je što znači priopćenje WHO-a kako covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu.

“Ovo nije kraj pandemije jer pandemija i virus su i dalje među nama, ali se smatra da nema više potrebe za ovim prekograničnim mjerama i da države članice, sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji, mogu odlučiti s kojim će mjerama nastaviti. Ova odluka generalnog direktora WHO-a znak je da nas podržava da proglasimo kraj pandemije i da donošenje mjera pređe na ministarstvo zdravstva te da se prema ovom virusu ponašamo kao i prema svim virusima koji su među nama“, kazao je Capak.

“Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj ima svoju proceduru propisanom zakonom. Hrvatski zavod za javno zdravstvo treba to predložiti ministarstvu zdravstva, a on zatim Vladi. Onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi, ali neće ih propisivati krizni stožer, nego ministarstvo zdravstva“, dodao je.

Podsjetimo, prošle su tri godine otkako je ta agencija Ujedinjenih naroda proglasila covid-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću. Taj status je omogućio da se svijet usredotoči na covid-19 kao na veliku zdravstvenu prijetnju te potaknuo suradnju na globalnoj razini glede cjepiva i lijekova za suzbijanje te bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare