Carina dobila novu opremu vrijednu 7,5 milijuna kuna, kreću intenzivije pretrage

Vijesti 09. svi 202219:17 1 komentar
N1

Sva roba izvan EU mora na carinu. Carinska uprava RH izdala je tijekom 2021. godine 140 kaznenih prijava zbog najtežih oblika krijumčarenja na vanjskim granicama EU, a da bi bili još uspješniji nabavili su modernu opremu vrijednu 7,5 milijuna kuna.

Uređaj ima mogućnost da ide 360 stupnjeva lijevo i desno te tako omogućava službenicima carine da u par sekundi dođu do teško dostupnih i skrivenih prostora u kojima krijumčari najčešće skrivaju drogu, oružje ili cigarete.

“Ovo koristimo da nam je lakše, da ne oštetimo prostor”, objašnjavaju nam službenici dok pokazuju videoskop. To je tek dio 7,5 milijuna kuna vrijedne opreme koju dobivaju svi granični prijelazi.

Nekad nije bilo tehnologije, a kako su se snalazili zna Mato Škarica, službenik koji iskustvo u pretragama skuplja godinama.

“Patili smo se u početku, učili smo. Prvo morate naučiti kako izgleda vozilo koje krijumčari najčešće koriste i koje dijelove pa da mu pristupite. Uvijek imate problem s tim oćete li nešto oštetiti ili ne. Sad nema oštećenja, imamo klinove, imamo dodatke”, kaže Škarica, službenik sektora za mobilne jedinice.

vezana vijest

Brži, jednostavniji i profesionalniji postupak provjere. Pogotovo na većim vozilima – koja krijumčari najčešće koriste.

“Ja ga volim koristiti i za pregled kamiona, jer kamioni imaju dijelova kojima ne možete prići, a kad sa sondom vidimo da ima nečega unutra, skriveno, tada vršimo istovar i detaljan pregled. Za jedan autobus ili kamion vam treba puno vremena da ga rastavite, ovaj uređaj to radi za par sekundi”, objašnjava Škarica.

36 videoskopa, endoskopi, laserski uređaji, tri tisuće komada raznih alata – sve je stiglo u Carinsku upravu, plaćeno većinom europskim novcem. Bit će toga još, jer krijumčari ne miruju, pokušaja prelaska granice s nezakonitom robom – sve je više.

“Zaplijenjene robe je preko sedam i pol tona, 6 i pol milijuna cigareta je zaplijeneno – to je abnormalni porast. Zato smo dobili ovaj izazov da pojačamo nadzor i pretrage”, kaže Željko Milković, voditelj projekta Hercule III.

I to su brojke za samo prvi tri mjeseca ove godine. A godišnje granicu Republike Hrvatske pređe preko 50 milijuna putnika, što je najviše u cijeloj Europskoj uniji.

“Svake godine izdajemo do 140 kaznenih prijava, one su bitne, jer se tiču najtežih oblika krijumčarenja. Iznos procijenjene štete za državni proračun je preko 170 milijuna kuna”, kaže Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave.

Zato bi se ova investicija Carinske uprave itekako mogla isplatiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare