Carina jeftino prodaje stotine litara domaće rakije, ali postoji kvaka

Vijesti 13. lis 202310:30 0 komentara
Dvojica navijača slavila pobjedu svoje reprezentacije: Umjesto votke popili izbjeljivač
Pixabay/Ilustracija

U javnosti je odjeknula vijest da Područni carinski ured Zagreb putem javnog natječaja prodaje gotovo 430 litara domaće rakije.

Svi zainteresirani mogu poslati pisanu ponudu od 12. do 19. listopada. Početna cijena za 427,80 litara rakije je 427,80 eura, odnosno euro po litri.

Zainteresirani moraju znati da ponuda ne smije biti manja od 50 posto procijenjene vrijednosti, a dobra je vijest da nije potrebna uplata jamčevine.

Nije dopuštena degustacija

Rakiju je moguće i pregledati, ali ne i degustirati. Iz Carine tako objašnjavaju da je razgledavanje robe moguće od 18. listopada od 12:00-12:30 sati, uz prethodnu najavu telefonom. Navode i da se rakija se prodaje po principu viđeno-kupljeno i naglašavaju da za istu nema garancije.

Matthias Böckel from Pixabay

Ono na što svakako potencijalni kupci trebaju obratiti pozornost jest i obveza kupca da ishodi potrebne dozvole i druge isprave.

Drugim riječima, na natječaju mogu sudjelovati tvrtke te fizičke osobe u vidu obrtnika, odnosno ovlašteni držatelji trošarinskog skladišta – proizvođači koji robu mogu koristiti kao sirovinu u proizvodnji novog trošarinskog proizvoda unutar kategorije alkoholnih pića.

Obaveze kupaca

Napominju kako na novi proizvod nastaje obveza obračunavanja i plaćanja trošarina, sukladno trošarinskim propisima. “Kupac alkoholnog pića se obvezuje redestilirati kupljena alkoholna pića. Redestilacija kupljenih alkoholnih pića kontrolirat će se putem mjesečnih izvješća koje je kupac dužan dostaviti nadležnom trošarinskom uredu”, objašnjavaju iz Carine.

Stoga ponuda, uz neke osnovne podatke, mora sadržavati i sve isprave kojima ponuditelj dokazuje da ispunjava uvjete iz oglasa, i to – presliku identifikacijske isprave, punomoć za zastupanje, ukoliko ponudu podnosi ovlašteni opunomoćenik te izvod iz sudskog registra tvrtki.

“Ponuda koja ne sadrži sve podatke neće se uzeti u obzir pri odabiru ponude i smatrat će se da nije niti podnesena”, upozoravaju iz Carine.

Čitanje pristiglih ponuda održat će se u prostorijama Područnog carinskog ureda Zagreb, 19. listopada u 09:35 sati. Sve detalje o javnom natječaju za rakiju možete pronaći OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!