Cebalo: Bez obzira na rekordan broj novozaraženih, nema strožih mjera u županiji

Vijesti 04. sij 202215:58 0 komentara
covid, koronavirus, testiranje, test, pandemija
Grgo Jelavic/PIXSELL/ilustracija

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo izjavio je u utorak da u županiji, unatoč današnjem rekordnom broju novozaraženih - 646, neće biti pooštrenih mjera ni nastave po modelu C, nego će se više kontrolirati provedba aktualnih mjera.

Cebalo je na izvanrednoj konferenciji za novinare pred županijskim Zavodom za javno zdravstvo ocijenio iznimno lošom epidemiološku situaciju u posljednjih nekoliko dana.

„To je sigurno rezultat blagdana, kada smo se opustili, ali i zbog duljine pandemije. U ovom trenutku nećemo predlagati strože mjere. Preporučit ćemo lokalnim stožerima otkazivanje svih velikih javnih događaja, a lokalni stožeri će se morati još više uključiti u kontrolu provedbe aktualnih mjera“, rekao je Cebalo te dodao da je, što se tiče nastave, odluka o prelasku na model B ili C na ravnateljima škola, ovisno o epidemiološkom stanju u pojedinom gradu ili općini.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako je 14-dnevna incidencija u županiji gotovo 2500 i svakodnevno raste.

„Najlošija je situacija u općinama Konavle, Župa dubrovačka i Lumbarda, gdje je incidencija preko 4000, potom Dubrovnik 3300, a incidencija raste i u dolini Neretve. Vrlo velik skok broja zaraženih pokazuje da je vjerojatno riječ o omikron varijanti“, rekao je Lakić.

Istaknuo je kako je sve veći udio reinfekcija, više od 11 posto, čak i u osoba koje su se zarazile prije mjesec dana.

„Nitko nije siguran, ali cijepljeni prolaze puno bolje sa simptomima, hospitalizacijom i smrti“, izjavio je Lakić.

Dodao je kako je epidemiološka služba radila u svim danima blagdana te osigurala da sustav i dalje djeluje, iako je jako napregnut.

„Naši su kapaciteti ograničeni, u bolnici i zavodu, pa molim sugrađane za razumijevanje. Dajemo sve od sebe da sve držimo pod kontrolom“, rekao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako su među hospitaliziranima na covid odjelu ljudi svih dobi, od novorođenčadi do izrazito starih, a najveći je broj necijepljen.

„Na intenzivnom liječenju su mahom osobe starije dobi. Prosječna klinička slika je karatkerizirana kašljem i temperaturom koji traju pet do šest dana, uz pritisak u prsima, što rezultira upalom pluća kod najvećeg broja pacijenata. Dobar dio njih onda zahtijeva terapiju kisikom. Naši ograničeni kapaciteti se zasad solidno drže“, rekao je Bekić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!