Čeka li nas val poskupljenja? Sever: Za očekivati je bilo da će cijene rasti

Ekonomija 13. pro 202117:58 > 20:40
Krešimir Sever
N1

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u Newsroomu je govorio o rastu cijena te je komentirao možemo li očekivati novi val poskupljenja. Osvrnuo se i na uvođenje eura u Hrvatskoj te je komentirao hoće li to dovesti do rasta cijena.

“Zabrinjavajuće jest, ali i za očekivati je bilo da će cijene rasti s obzirom na sve okolnosti i na povećanu potražnju, pa samim time i potrošnju. S druge strane, sljedeće godine će se u Europi pronaći jedna nova količina novca raspoloživa iz fondova vezano za sve ovo poslije covida, gdje će se gurati silni novci u potrošnju, ali to će opet povući nekakav rast cijena”, kazao je Sever.

Kaže da to nije utjeha za građane jer oni neće dobiti novac nego država. Istaknuo je da Vlada želi utješiti javnost navodeći da je statistički plaća rasla više nego troškovi života.

“Najveći utjecaj na građane ima rast cijena hrane i energije”

“To je točno kad se statistički gleda. Međutim, kad se gleda i sam obuhvat, statistika prati više od 800 različitih cijena, a na građane one nemaju sve jednak utjecaj. S obzirom na siromaštvo u kućnim proračunima, najveći utjecaj na građane ima rast cijena hrane i energije, odnosno stanovanja”, rekao je Sever.

PROČITAJTE JOŠ

Komentirao je možemo li očekivati rast cijena i nakon uvođenja eura.

“Iskustva onih trancizijskih zemalja koje su prije nas uvele euro pokazalo je da doista nije bilo nekog velikog rasta cijena. Kretao se unutar 0,2 do 0,4 posto. S druge strane, događalo se da kad su neke zemlje uvodile euro i kad je dolazilo do rasta cijena, rasle su cijene i u Hrvatskoj koja uopće nije uvodila eura jer je na svjetskom tržištu došlo do poremećaja cijene nafte pa se to odrazilo na cijeli niz drugih cijena”, pojasnio je Sever.

Božićnica i 13. plaća

Komentirao je i mogućnost uvođenja 13. plaće.

PROČITAJTE JOŠ

“Kad je riječ o 13. plaći, već godinama spominjemo da bi bilo dobro i nužno da se ispregovara i to. To nije pitanje samo državne i javne službe, kolegice i kolege predlažu da bi to bilo dobro učiniti u cjelini”, rekao je i dodao:

“Pratimo pogledom ljude koji napuštaju Hrvatsku koji ne mogu živjeti niti od stalnog posla jer ga vrlo često nemaju i na drugoj strani imaju vrlo niska primanja da bi od toga mogli živjeti i odlaze van. Ono što je Hrvatskoj potrebno jesu stabilniji i stalniji poslovi te daleko veća primanja.”

Kaže da se treba inzistzirati na isplaćivanju božićnice i da se ide na 13. plaću jer će se tako očuvati radna mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.