Zbog zločina u Lori Duiću 8 i pol, Bunguru 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Crna kronika 06. tra 202211:07 > 18:02 1 komentar
Ivo Cagalj / Pixsell

Na zatvorsku kaznu od osam i pol godina splitski Županijski sud u srijedu je nepravomoćno osudio Tomislava Duića zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u istražnom zatvoru Lora 1992. godine, dok je Emilio Bungur za isto nedjelo dobio četiri godine i deset mjeseci.

Duić je odmah nakon izricanja presude prepraćen u zatvor na Bilicama gdje će ostati do pravomoćnosti presude, s obzirom da je osuđen na više od pet godina. Obojica su osuđeni jer su s vojnim policajcima zlostavljali i maltretirali pritvorene osobe.

U presudi je zabilježeno kako su pritvorenike zlostavljali na razne načine među kojima su bile bludne radnje, mokrenje po njima, lažna strijeljanja, puštanje struje, tjeranje pritvorenika u pasje kućice uz zapovijed da laju kao psi što je posebno teško padalo časnicima neprijateljske vojske, kazao je u obrazloženju presude sudac za ratne zločine Vladimir Živaljić.

vezana vijest

Istaknuo je da je Tomislav Duić bio postavljen za šefa istražnog zatvora u Lori sa samo 23 godine i to nakon što je stigao iz Vukovara, te da je onaj tko je to odlučio napravio loš posao s obzirom da se nije moglo očekivati da će tako mlad iznijeti tu odgovornu dužnost.

Sudac je poručio da zlostavljanja u Lori nisu bili ekscesi već učestala pojava. Tamo su maltretirani nemoćni ljudi, a u bloku C su bili ratni zarobljenici o kojima se uopće nije vodila evidencija. Tamo su smrtno stradala dva civila i tri ratna zarobljenika, dok su ostali zarobljeni imali brojne ozljede, kazao je sudac.

Branitelj Emilia Bungura velikogorički odvjetnik Vinko Burazer je nakon izricanja presude novinarima najavio žalbu jer s presudom nisu zadovoljni s obzirom da, kako je rekao, Županijsko državno odvjetništvo i Županijski sud u Splitu nastavljaju “gaziti ustavno-pravni poredak RH te ljudska prava Hrvata”.

Odvjetnik: Sudac je nadmašio optužbu

“Sudac je nadmašio optužbu što me jako razočaralo. Meni je cijelo vrijeme branio pitanja svjedocima da se ne bi kompromitirali, a nije odgovorio što je s ukradenim dokazima od strane tužiteljstva. Ukrali su dokaze iz 72. bojne što se događalo u to vrijeme, knjige dežurstva i knjige događaja. Ukrali su dokaze i iz KBC Split o mrtvima i ranjenima koji su se tamo liječili. Nema uopće tragova za 1992. godinu. Može ih sram biti”, kazao je Burazer.

Ustvrdio je da su to pred sudom još prije 15 godina potvrdila tri liječnika iz bolnice i dodao kako je zamjenik ŽDO u Splitu informirao i instruirao svjedoke u Trebinju i Beogradu te ih nagovarao da ne dođu svjedočiti.

Navodi da i u spisu postoji dokaz da su svjedoci iz Beograda javili da neće doći svjedočiti “pa su se pojavili u ponovljenom postupku s lažima koje su kasnije demantirali”. Temeljem toga je obrana postavila svoj stav, zaključio je Burazer.

Dvojica optuženika i ranije su bili osuđeni u tzv. postupku Lora 1 u kojem je Duić dobio osam, a Bungur šest godina zatvora, ali su tražili obnovu postupka jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu.

U slučaju poznatom kao Lora 2 zbog ratnog zločina protiv civila ranije su osuđeni Tonči Vrkić na 10 godina te Ante Gudić i Anđelko Botić na po osam godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare