Čekaonice pune, a najvažnijih antibiotika nema. Zašto?

N1/ILUSTRACIJA

Izgledno je kako će i lijekovi poskupjeti u dogledno vrijeme. Visoka cijena proizvodnje dovodi do nestašica pa tako već mjesecima nema nekih antibiotika, ali i drugih lijekova, poput onih za povišeni krvni tlak. Pedijatri kažu da je poprilično izazovno posljednjih tjedana u ordinacijama. Čekaonice su pune zbog streptokoka, a za propisati lijek kojega ima u ljekarnama, potreban je ozbiljan istraživački rad.

“Klavocin, Klavocin sirup, nema ga. Doduše, ima zamjena za Klavocin, onda pišem od druge firme, ali ga nema u tabletama, a ima ga u sirupu, a ovoga ima u tabletama, a nema ga u sirupu. Mislim, to je igra bez granica”, objašnjava nam pedijatrica Giovana Armano dok nam pokazuje stanje u sustavu za izdavanje recepata za lijekove.

Najvažnijih antibiotika jednostavno nema.

Pedijatrica objašnjava: “Potreba u jesenskim i zimskim mjesecima za antibioticama je uvijek nešto veća nego u razobljima proljeća i ljeta. Prema tome to ne bi bilo neobično osim što je sad baš buknula jedna velika epidemija streptokoka u školama i vrtićima te je potreba za antibiotikom još veća nego inače”.

Ljekarnici kažu da su spremni za sve scenarije.

Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo komentirala je nestašicu: “Ono što mogu reći ispred ljekarničke struke je to da smo mi pripremili protokole za izradu tih lijekova u ljekarnama iz oblika koji su registrirani za odrasle kojih ima dovoljno na tržištu, tako da ako se dogodi nestašica, da mi možemo u ljekarnama reagirati”.

To znači da se tablete za odrasle mrve i onda se od tog praha radi sirup za bebe i malu djecu, ali pojavila se informacija kako su neki roditelji dobili upute da sami od tableta pripreme sirup za svoju djecu. Pedijatrica upozorava kako to može biti vrlo opasno.

Pedijatrica Armano upozorava na opasnost od predoziranja: “To je okej ako je to baš pola tablete, ali ako je doza drugačija od pola tablete onda to roditelj teško može odrediti i postoji opasnost da se ili predozira dijete ili poddozira što onda opet nije u redu”.

Soldo dodaje: “Ako je netko dobio upute od bilo koga od nas na takav način neka traži savjet svog liječnika i neka se obrati ljekarniku, jer jednostavno lomljenje tableta koje nisu predviđene za lomljenje nije dobro. Naročito za djecu”.

Iz HALMED-a kažu kako je opcija i interventni uvoz: “Koristimo navedene dostupne regulatorne opcije izvanrednog unosa/uvoza i izuzeća od označivanja i upute o lijeku, čime osiguravamo kontinuiranu opskrbu tržišta potrebnim lijekovima čak i kad nisu dostupni na tržištu RH, te trenutačno nemamo potrebe za provođenjem dodatnih nacionalnih mjera”.

A sve upućuje na to da će i lijekovi poskupjeti zbog porasta cijene proizvodnje. Upravo je to jedan od razloga nestašica. I ne samo u Hrvatskoj.

Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca objasnila je u čemu je problem: “Ono što je hitno potrebno je utjecati na tu cijenu koja je sada. To je hitna indeksacija, usklađivanje trenutnih cijena koja imamo s inflacijom”.

Hoće li se to odraziti na cijene koje plaćaju pacijenti – proizvođači tvrde da ne bi trebalo, no HALMED je taj koji odobrava promjenu cijena, a država plaća. Što se tiče antibiotika, prema neslužbenim informacijama, prva veća pošiljka u Hrvatsku bi trebala doći ovoga mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ