Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića novoizabranom patrijarhu Porfiriju

Vijesti 19. velj 202111:051 komentar
Izvor: Dusko Marusic/PIXSELL

U Sabornoj crkvi arhangela Mihaila u Beogradu u petak ujutro održava se liturgija na kojoj će biti ustoličen patrijarh srpski Porfirije, kojeg je u četvrtak apostolskim ždrijebom Sabor SPC-a, među trojicom kandidata s najviše glasova članova Sabora, izabrao za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve. Patrijarhu danas stiže čestitka predsjednika HBK.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju.

„Jučer je u hrvatskom medijskom prostoru objavljena vijest o Vašem izboru za novog Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve. Raduje me što je ta vijest bila vrlo pozitivno intonirana i prihvaćena sa simpatijom, ne samo među vjernicima Vaše bivše Zagrebačko-Ljubljanske metropolije, već i među katoličkim vjernicima i ljudima dobre volje diljem Hrvatske koji su Vas upoznali i cijenili Vaš pastirski rad i djelovanje u Zagrebu i šire.

Naime, u zajedništvu s biskupima Katoličke Crkve i drugih vjerskih zajednica koje djeluju u RH, Vi ste svojim životom i radom nastojali pokazati kako crkvene zajednice u ime Krista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti, te stvaranju i njegovanju dijaloga, razumijevanja i tolerancije. Dapače, kao sljedbenici Isusa Krista kršćani se osjećaju pozvanima i spremnima u svim izazovima suvremenoga svijeta davati obrazloženje za razloge nade koja je u njima (usp. 1 Pt 3, 15).

Dok Vam čestitam što Vas je Arhijerejski Sabor SPC-a, 18. veljače 2021. godine, izabrao za arhiepiskopa pećkog, mitropolitu beogradsko-karlovačkoga i 46. Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve, želim da Vas Onaj koji Vas je odabrao na tu časnu i odgovornu dužnost obdari darovima Duha Svetoga kako biste bili Božji dar Crkvi, narodu i vjernicima kojima ste poslani liturgiju slaviti, te u ljubavi služiti i Riječ Božju naviještati, „bilo to zgodno ili nezgodno“ kako veli apostol Pavao (2 Tim 4, 2). Kristovi učenici, naime, ne umaraju se širiti i naviještati ljubav, snošljivost i praštanje.

Vaša Svetosti, na početku trećeg milenija povijesti kršćanstva Katolička Crkva u Hrvatskoj, diljem Europe i svijeta osjeća osobitu potrebu pojačati suradnju s članovima Pravoslavnih Crkava s kojima je veže isto počelo, iste knjige i tradicija, kerigma i liturgija. A sve je to osvjetljeno Svetim Pismom, Apostolskom predajom i crkvenim Učiteljstvom, posebice Učiteljstvom zajedničkih nam prvih sedam crkvenih sabora koji govore da smo spašeni i otkupljeni krvlju Isusa Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka. U tom duhu poželio bih Vam puninu darova Duha Svetoga kako bi Vaš život, rad i služenje bilo prava radost Kristovim vjernicima. Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva.“

Komentari

Vaš komentar