Četiri godine od Oliverove smrti, stotine obožavatelja odale mu počast

Vijesti 29. srp 202219:49 > 02. kol 2022 10:09
N1

Tri sata vožnje trajektom od Splita do Vele Luke bilo je u znaku pjesme. I četiri godine nakon smrti Olivera Dragojevića stotine hodočaste u njegovu oazu i tihu luku ne bi li mu odali počast. Glazbeni velikan i njegove pjesme, očito je bilo i danas, žive vječno.

“Oliver je Dalmacija i more”, kratko je rekao jedan obožavatelj.

vezana vijest

Imam posebnu priču, kaže drugi obožavatelj. “Meni je otac umro u istoj godini i Oliverove pjesme su mi tada uistinu mnogo pomogle”.

“Cila Dalmacija postaje jedno, svi se skupa radujemo Oliveru, bude toliko lijepo u Vela Luci da je šteta to prepustiti”, navodi još jedan obožavatelj.

U Veloj Luci u kafićima se uživa i pjeva uz Oliverove pjesme, a svaki kutak podsjeća na velikog pjevača. Dok se velika pozornica sprema, atmosfera se zahuktava, a stari prijatelji pričaju priče.

“Mi smo prijatelji od osamdesetih godina, klapa sam sa njim…Baš smo bili prijatelji”, kaže Vlaho Oreb iz klape Ošjak.

U konobi Bata nas je dočekalo ratničko raspoloženje. Kao što je rekao Oliverov najdugovječniji prijatelj, više mu je dosta i novinara i istih priča. No, ipak smo od njega uspjeli “izvući” neku riječ.

“Pogledaj ovu ludnicu, pogledaj ovaj šušur. Što je on nama ostavio, nijedan čovjek u Dalmaciji to nije učinio. Ovako nešto što je učinio Vela Luci kao jednom malom mjestu to nije nitko napravio”, rekao je.

Fotograf Livio Grčić s Oliverom je proveo godine. Znao ga je u dušu, kaže. Upravo njegove fotografije krase skoro svaki kantun kuće na otoku.

“Bio je jedan običan mještanin, ribar i obiteljski čovjek prije svega. Bilo mu je bitno da je obitelj na okupu, da idu zajedno na kupanje, da se vesele i da zapjevaju u čast Vela Luci”, govori.

Cijeli ovaj tjedan na otoku ispunjen je bogatim programom Oliveru u čast. U muzeju u centru grada mnogi su upoznali drugo lice Olivera.

“Toliko je Oliver ljudima u srcu da sam i ja osobno iznenađena koliko je on zapravo involviran u svih nas”, rekla je slikarica i autorica Oliverovih portreta Lili Gluić.

Vrhunac sjećanja na Olivera je večerašnji koncert na glavnom trgu. Mnogi od njegovih prijatelja poput Zorice Kondže već su stigli.

Atmosfera prije koncerta

Foto: Božidar Lončar/ N1
Foto: Božidar Lončar/ N1
Foto: Božidar Lončar/ N1
Foto: Božidar Lončar/ N1
Foto: Božidar Lončar/ N1
Foto: Božidar Lončar/ N1
Foto: Božidar Lončar/ N1
Foto: Božidar Lončar/ N1

“Imam osjećaj da nas gleda od gore i govori: “Što činite monade od ovoga svega”. Ali isto mislim da mu je drago”, rekla je pjevačica Zorica Kondža.

Svi koji su došli u Vela Luku Oliveru u čast potrudit se će da zaista i bude tako.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram