Četiri mjeseca od potresa, pacijenti s teškim infarktima leže u šatorima

Vijesti 13. tra 202116:24 0 komentara
Marin Tironi/PIXSELL

Gotovo četiri mjeseca prošla su od potresa na Baniji, a pacijenti i dalje leže u šatorima ispred Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Potvrdila je to predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Ivana Šmit, ujedno i specijalist internist i subspecijalist kardiolog koji radi na odjelu interne u sisačkoj bolnici, za Index.

Ona je opisala trenutno stanje u bolnici te ga je usporedila s onime prije potresa. Kaže, ni njoj ni kolegama nije jasno zašto se osposobljavanje novog paviljona nije ubrzalo. Smatra da je sisačka bolnica trebala biti prioritet cijele zemlje.

“Prije smo imali 150 kreveta na internoj, sad imamo 24”

“Još uvijek se ništa nije pomaknulo s mjesta nakon potresa. I dalje smo u šatorima, krenuli smo samo s dijalizom. Na kirurgiji imamo samo 24 internistička kreveta, dok smo ih prije imali 150. Kirurški šok nam još uvijek nije riješen. Imamo samo dva intenzivna kreveta u cijeloj bolnici, oba su smještena u predrađaonici (te krevete čuvamo za teške slučajeve, npr. kad osobe teško stradaju u prometnim nesrećama).

Inače smo ih imali 20. Sisak sad nema intenzivnu za pacijente u stanjima šoka i za one koji imaju krvarenja ili pak teške infarkte. Pacijenti u takvim stanjima leže ili u šatorima ili u hitnim ambulantama, pa nemamo prostor za pregledati hitnog pacijenta”, ispričala je dr. Šmit.

Dodaje i kako se neki epidemiološki standardi ne poštuju jer ih nemaju gdje poštovati.

Kako izgleda radni dan?

Opisala je i kako je izgledao njezin radni dan prošlog petka kada je imala dva hitna slučaja.

“Oba pacijenta su trebala nadzor intenzivista dok se čekao njihov PCR-test, imali smo problem gdje ih smjestiti. Na kraju smo ih stavili u prostor hitne ambulante, gdje se inače dovode pacijenti na preglede. U to vrijeme nismo mogli raditi s drugim pacijentima, nismo imali gdje pregledavati ljude.

Svi skupa se pitamo zašto nije osposobljena intenzivna jedinica koja je u zgradi kirurgije, a koja je ‘zelena’ i ne treba velike zahvate. Ni tamo se ništa nije pomaknulo s mjesta, osim što su se osposobila dva odjela”, govori je Šmit.

“Strašno je da ta bolnica nije bila prioritet cijele države”

Šmit je rekla i kako četiri mjeseca nakon potresa oni rade u nenormalnim uvjetima, a hitnih slučajeva je sve više.

“Sve je više i pacijenata pod temperaturom, njih smještaju u šatore dok ne dođu testovi na covid. Tako oni koji su negativni borave pored onih za koje se kasnije ispostavi da su pozitivni. Nekad je nemoguće naći i slobodan sanitet da pacijente vozi za Zagreb, pa i ti pacijenti za to vrijeme moraju negdje boraviti u bolnici”, kazala nam je Šmit.

Dodaje i kako bolnica ima novi paviljon koji trenutno stoji prazan.

“Strašno je da ta bolnica nije bila prioritet cijele države”, zaključuje dr. Šmit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!