Četvrti slučaj ubojstva žene sinoć u Zagrebu: “Opet su djeca ostala bez majke…”

Vijesti 07. svi 202419:56 0 komentara

Četvrti slučaj ubojstva žene sinoć u Zagrebu. Tragedija se dogodila na savskom nasipu kada je 48-ogodišnjak nožem ubio ženu iste dobi koju je poznavao. Ovo je i prvi slučaj koji policija tretira femicidom prema odredbama izmijenjenog Kaznenog zakona.

Na savskom nasipu nedaleko nedovršene sveučilišne bolnice u Zagrebu nema više tragova stravičnog događaja od sinoć. 48 godišnji muškarac ovdje je sinoć nožem ubio vršnjakinju.

“Naša sumnja ide u smjeru dakle kaznenog djela teško ubojstvo ženske osobe. Zašto to ističe, zato što imamo alate odnedavno za tim podosta snažnim zakonskim okvirom i mi ga apsolutno koristimo”, izjavila je glasnogovornica PU Zagrebačke, Marija Goatti.

Osumnjičeni 48-godišnjak priveden je još sinoć te se nad njime provodi kriminalističkog istraživanje. Muškarac je, kako doznajemo, sam pozvao policiju.

Motiv i okolnosti ubojstva još uvijek su nepoznati. Ono što nam je poznato je da su se muškarac i žena poznavali, ali nije nam poznato u kojem su odnosu bili.

Četvrta je ovo žena okrutno lišena života u posljednjih mjesec dana u hrvatskoj metropoli. Prije samo nekoliko dana na zagrebačkom je Črnomercu sin na smrt izboo 68 godišnju majku. U travnju su se na isti dan dogodila dva ubojstva: muškarac je na Kvatriću upucao suprugu, a na Srednjacima je muškarac nožem usmrtio ženu koju je otprije poznavao.

Prva se dva slučaja, također, vode kao femicidi.

“Opet su djeca ostala bez majke, do kada ćemo tako i što će se zbiti do kraja godine. Stvarno želim da je policija napisala maksimalno besprijekoran, kvalitetan optužni prijedlog kako pravosuđe ne bi imalo niti jednog, jedinog elementa da ne proglasi femicid”, kaže Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

Zato se u udrugama nadaju da će nedavne izmjene Kaznenog zakona koje za ovaj je zločin predviđaju zatvorsku kaznu od minimalno deset godina zaživjeti i u praksi.

“Svaka ubijena žena je naprosto nedopustiva radnja pogotovo kada govorimo o feminicidu. Ponavljam, femicid je zločin, to treba kažnjavati doista maksimalnim kaznama, dakle ne onima blizu minimuma nego onima koje su vrlo blizu maksimuma ili maksimumom”, dodala je Tolle.

Suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja treba postati zajednički društveni prioritet smatra zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te poručuje da je Zagreb siguran grad.

“Na broj stanovnika Zagreba od skoro milijun ljudi kad gledamo cijelu populaciju koja ima prebivalište I boravište, mi imamo nekoliko ubojstava godišnje, to je ipak, rekao bih, u odnosu na druge europske metropole malo. I ono što je ključno da se sva ubojstva riješe”, navodi Tomašević

Iako policija sinoćnje ubojstvo vodi kao femicid, tek će se u nastavku kriminalističkog istraživanja utvrditi je li doista riječ o rodno uvjetovanom ubojstvu ili je motiv bio nešto drugo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!