Vraća se struja u dijelove Dalmacije i Crne Gore

Vijesti 21. lip 202412:42 > 13:33 1 komentar
žarulja, sijalica, struja, električna energija,
Unsplash / Ilustracija

Nešto iza 12 sati cijela Dalmacija ostala je bez struje. U Sarajevu su stali tramvaji, a i semafori ne rade. Struje nema i širom Crne Gore.

U Splitu, ali i drugim mjestima i gradovima ne rade semafori, kroz grad se konstantno čuju sirene hitnih službi. Oko 12.25 sati došlo je do prekida električne energije u većini Dalmacije.

Dalmatinski portal sada javlja da se struja, gotovo nakon sat vremena, vraća u dio splitskih kvartova.

Osim Splita, prema dojavama, bez struje su ostali  i Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojni otoci.

Još uvijek nije jasno što se točno dogodilo, no pojavila se informacija da je elektrosustav u Dalmaciji kolabirala zbog navodnog kvara sustava u Crnoj Gori.

S obzirom na na prekid u dostavi električne energije, iz grada Splita zamolili su građane da racionalno troše vodu kako ne bi došlo do poteškoća u opskrbi.

Bez struje i dijelovi BiH

U Sarajevu su stali tramvaji, a i semafori ne rade. Također, bez struje su i drugi brojni gradovi – Tuzla, Brčko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica…

Iako točni razlozi pada sustava još nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonekciji 400 kV dalekovoda u regiji, njihovi ispadi i prijenos smetnji na sustav BiH.

U tijeku su aktivnosti na obnovi sustava, prijenosu napona na hidroelektrane i termoelektrane te koordinirane aktivnosti s operatorom sustava (NOS BiH) na uključenju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovom povezivanju sa susjednim sustavima, priopćeno je iz EP BiH.

Struje nema i širom Crne Gore

Gotovo cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda.

Kako je iz te kompanije navedeno u kratkom priopćenju na Facebooku, problem je ispad na mreži crnogorskog elektroprijenosnog sistema, ali se ne navodi kada bi problem mogao biti riješen.

Gotovo cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare