Cijela Hrvatska pokrivena radarskim mjerenjima opasnih meteoroloških pojava

Vijesti 10. ruj 202209:53
Izvor: Image by Tobias Hämmer from Pixabay

Prvi put u povijesti cijela je Hrvatska pokrivena meteorološkim radarima koji pomažu u praćenju opasnih meteoroloških pojava, piše u subotu Večernji list.

U Istri je nedavno na lokaciji Goli kod Labina postavljen najsuvremeniji meteorološki radar, jedan od ukupno tri na Jadranu koje je instalirao Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), čime će se povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more. Prvi je postavljen u centru Debeljak kod Zadra.

DHMZ ove godine obilježava 75 godina rada, a ove godine se obilježava i 30 godina članstva Hrvatske u WMO-u, specijalnoj agenciji Ujedinjenih naroda. Tim povodom glavni tajnik WMO-a Peeterija Taalasa idući tjedan dolazi u radni posjet DHMZ-u koji će predstaviti tri EU strateška projekta – METMONIC, VEPAR i AIRQ. Njima se moderniziraju sve tri motriteljske mreže – meteorološka, hidrološka i mreža za praćenje kvalitete zraka.

Projektom METMONIC povećat će se količina i kvaliteta podataka o vremenu, klimi, stanju voda i kvaliteti zraka, a time i bolje praćenje klime i pripremljenost na posljedice klimatskih promjena u cijeloj Hrvatskoj. Nova infrastruktura omogućit će građanima, institucijama i stručnim službama kontinuirani pristup svim podacima mjerenja, što otvara mogućnost korištenja podataka mjerenja na nivou županija, gradova i općina za potrebe poljoprivrede, prometa, industrije, turizma, školstva i drugih i, prije svega, informiranja i zaštite stanovništva u slučajevima ekstremnih vremenskih prilika, proučavanja klimatskih promjena te prilagodbi na njih, objašnjava glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

Modernizirat će se i prizemne meteorološke postaje na području sjevernog Jadrana pa će podaci biti dostupni svega nekoliko minuta nakon mjerenja, dok će se za dio lokacija, najavljeno je, povećati i broj meteoroloških parametara koji će se pratiti.

Dio projekta je i uspostava mreže meteorološko-oceanografskih plutača. Tijekom ljeta DHMZ je usidrio pet plutača na području hrvatskih teritorijalnih voda, koje će osigurati pouzdane podatke o stanju atmosfere i mora na području Jadrana. Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će u narednom razdoblju razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava, njegovu uspostavu i kontinuirano održavanje kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te potencijalno i druge aktivnosti na Jadranu, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar