“Virus žrtve nalazi među necijepljenima, cijepljeni su na sunčanoj strani ulice”

Vijesti 10. ruj 202107:11 > 12:28 5 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL, Ilustracija

S 1042 novozaraženih, epidemija koronavirusa nastavlja se ubrzano štiriti našom zemljom - od ponedjeljka do danas zabilježeno je više od četiri tisuće novih slučajeva. Nacionalni stožer održao je press konferenciju.

“Imamo 1042 novooboljela od 10.353 testiranih. Prije tjedan dana bilo ih je 816, prije dva tjedna bilo je 596 novih”, rekao je Krunoslav Capak.

“Na karti ECDC-a sve zone Hrvatske po nuc2 su u crvenom, uuzimaju se dva kriterija: udio pozitrivnih u broju testiranih, incidencija je viša od 75 tako da smo svi ušli u crvenu boju. Po 14. dnevnoj stopi incidenciji, Hrvatska je na 17. mjestu u EU, najnižu incidenciju imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska”, naveo je Capak.

VEZANE VIJESTI

“Sjetimo se trenutka kad smo očekivali dolazak cjepiva. Naporima svjetske stručne javnosti, ono se realiziralo. Sjetite se vremena kad smo pohrlili i cijepili se. Međutim, tada dolazi pad interesa za cijepljenje, dolazi jesen, dolazi nam crvena karta. Mogu se svi ljutiti na mene, ali ja ću reći istinu: virus svoje žtrtve nalazi među necijepljenima najvećim dijelom. Od toga ne možemo pomoći. Cijepljeni su u ovom trenutku sigurniji, nalaze se na sunčanoj strani ulice”, kazao je ministar Vili Beroš i pozvao građane na cijepljenje.

“Pridružite nam se na toj sunčanoj strani ulice.”

“Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih, o njima ovisi hoće li svi naši napori pasti u vodu. Preko 81% novozaraženih su necijepljeni. U KBC Split je preko 93% hospitaliziranih su necijepljenih. Pa zar brojke ne govore sve? Na respiratoru je preko 90%, ponegdje i 94% necijepljenih. Matematika je egzaktna, ne morate vjerovati meni, vjerujte matematici”, dodao je ministar.

“Ne propustimo ovu igru slučaju, sačuvajmo živote, to vam kao vaš ministar moram reći. Kao što neko vrijeme i najavljujemo, svjesni epidmeiološke situacije, pripremamo nove dvije mjere kojima bi se u zdravstveni sustav uvela upotreba covid digitalne potvrde ili dokaz o preboljenju ili cijepljenju. U pripremi je nekoliko odluka u ministarstvu zdravstva”, najavio je Beroš.

Covid-potvrde

Upitan hoće li se covid potvrde primjenjivati u trgovačkim centrima ili na drugim okupljanjima, Beroš je rekao da će struka odlučivati o tome.

“Svjesni smo ograničenja ovih potvrda. Mislimo da je to najbolji način u ovom trenutku”, rekao je.

“Upotreba covid potvrda je naš način suživota s virusom. Činjenica je daljne okolnosti i procjepljivanje i širenje virusa, da će redefinirati upotrebe covid potvrda. Niz je elemenata, krenuli smo od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi i to ne bismo širili u ovom trenutku. Želim omogućiti svakom bolesniku da se osjeća sigurno i smanjiti mogućnost da se zarazi u sustavu”, pojasnio je ministar.

“Kad govorimo o covid potvrdama, praktički smo bili prva država u EU koja ih je uvela u upotrebu. Cijelo vrijeme smo govorili da ćemo ih koristiti racionalno. Sve dosadašnje mjere kao polazišnu točku su imale zaštitu zdravlja stanovništva, s posebnim naglaskom na najranjivije. Tom logikom, i kad su u pitanju covid potvrde, bi se nastavilo. U tom smislu se razgovara, kad govorimo o široj uporabi covid potvrda, da nastavimo istom logikom, što bi najprije obuhvatilo djelatnike u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi. Ništa ne može biti pravi supstitut cijepljenje. Cijepljenje je dokazano mjera koja štiti od težih stanja i smrtnosti”, pojasnio je voditelj Stožera Davor Božinović.

“Jedino velikim obuhvatom cijepljenja na cijelom planetu, možemo izaći iz ove krize”, dodao je.

Treća doza

Što se tiče booster doze, čeka se odobrenje EMA-e, rekao je Capak.

VEZANE VIJESTI

“Kad EMA objavi rezultate svoje evaluacije, onda ćemo znati više o tome. Sad samo Pfizer registrira treću dozu, pa ako ćemo to slijediti onda će se moći samo Pfizerom docjepljivati. Inače, neke zemlje su krenule u missmatching – da je moguće da se nakon vektorskog cjepiva aplicira kao treća doza mRNA cjepivo i mislim da će to biti i pravilo, ali pričekajmo evaluaciju EMA-e”, dodao je.

Imunokmpromitirani, stariji i oni koji su svakodnevno u kontaktu s puno ljudi bit će prioriteti za treću dozu, pojasnio je Capak.

Niska razina procijepljenosti

Beroš je komentirao i nisku procijepljenost te to što je i dalje sve otvoreno, iako je Hrvatska u crvenom.

“Zagovaramo upotrebu covid potvrda i to je prilika da oni koji su cijepljeni ili preboljeli imaju određene benefite. Jasno sam rekao da cijepljeni ne trebaju biti taoci necijepljenih”, rekao je ministar, navodeći da je tek nešto više od polovine odraslog stanovništva cijepljeno.

Capak je rekao da se nastavlja s kampanjom kao i do sada. “I dalje radimo na dostupnosti. Ostale varijant su šira upotreba covid-potvrda, u dosta zemalja to funkcionira. Mi krećemo s zdravstvenim sustavom, to je prvi korak. U nekim zemljama se intnezivno raspravlja o obveznom cijepljenju. I mi o tome diskutiramo i ne bih rekao da ne radimo ništa.”

Beroš je otkrio tko će plaćati testiranje necijepljenih u zdravstvenom sustavu.

“U prvom koraku će to biti besplatno, ali nakon toga, ovisno o više parametara, to će se isto plaćati”, rekao je.

O isteku roka AstraZeneci i Pfizeru

Capak je komentirao i istek roka kod Pfizera i AstraZenece.

“Ovo je dejavu pitanje. Naručili smo oko 8 milijuna doza, dobili smo ih nešto manje od 5 milijuna. Ako ćemo imati priliku da krenemo s buster dozom, imamo rezerve. Pfizer ističe krajem 11. mjeseca. AstraZeneca nije baš popularna. Neke zemlje kojima smo htjeli donirati su nas odbile, to nije opravdano, AstraZeneca je dobro cjepivo.

Pokazuje se da imunitet nakon AstraZenece traje nešto dulje i intenzivnije, naročito kroz dulji period, osobito kod starijih. Ono što ističe, mi ćemo to donirati. Ne brinite, nijednu dozu nećemo baciti”, istaknuo je Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare