Cijena goriva je zamrznuta, treba li ograničiti i cijene osnovnih namirnica?

Vijesti 08. velj 202210:17 0 komentara
Shutterstock

Vlada je ograničila cijenu goriva, treba li to učiniti i s osnovnim namirnicama budući da se najavljuje poskupljenje kruha za 20 te mlijeka i mesa za 30 posto? Kako spriječiti da zbog inflacije, ali i rasta cijena sve više građana ne zapadne u siromaštvo? Energetski stručnjak Igor Grozdanić rekao je u emisiji "U mreži Prvog" kako se na svjetskoj sceni odigravaju vrlo zanimljivi, dinamični i opasni procesi, koji su daleko od izazovnih u europskim energetskim tokovima.

“Zapravo nama dolazi na naplatu jedna vrsta nebrige za energente, lance opskrbe, jer nismo dovoljno dugo znali cijeniti energiju”, naglasio je energetski stručnjak Igor Grozdanić.

Dodao je kako se to “vuče” posljednjih desetak godina, a mnogi optužuju zelenu tranziciju.

“Međutim, problem zelene tranzicije je u tome što je ona krenula vrlo sporo. Zeleni plan je došao dosta kasno, tek krajem 2019. godine. Sam potpredsjednik Europske komisije rekao je kako je zažalio što plan nije došao ranije”, poručio je Grozdanić.

Istaknuo je kako sve ne može “svaliti” na zelenu tranziciju.

“U nju treba uložiti, nju treba ubrzati. A ostale energente i energiju bolje valorizirati”, poručio je.

Grozdanić se osvrnuo i na tržište naftnih derivata.

“Tu su cijene opet porasle i ja pozdravljam odluku Vlade s jedne strane da fiksira cijene običnih goriva, koja su dosta kvalitetna, međutim, apeliram na Vladu da se ne dira u tržište tzv. premium goriva, koja su izuzetno važna za cjelokupno tržište i ne samo naftnih derivata, nego općenito energetski dio. Ako se premium goriva zamrznu, jednostavno ta će goriva završiti u okolnim zemljama. A to su goriva za novija vozila”, naglasio je.

Energetski stručnjak rekao je kako uvijek ima špekulanata, ali da potražnja za naftom raste i opravdana je priča da bi nafta mogla doći preko 100 dolara po barelu.

Savić: Zamrzavanje cijena ima utjecaj i na marže

Savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić kazao je kako zamrzavanje cijena ima utjecaj i na marže. Dodao je kako je Vlada dobro postupila kada je zamrznula cijene nekih naftnih derivata.

“Cijena sirove nafte, prošle godine, porasla je gotovo sedamdeset posto. No, čim smo vidjeli da to prelazi određene razine, napravili smo ono što smo već jedanput napravili, a to je definiranje najviših maloprodajnih cijena upravo na novim razinama, a nismo dirali premium goriva. Dakle, za sada to vrijedi trideset dana i Vlada pokazuje da u ovakvim situacijama, kad god bude bilo potrebno, će ublažiti rast cijena, u ovom slučaju rast cijena nafte”, poručio je savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić.

Poručio je kako je to ispravan potez, i da je to pokazala i struka.

Novosel: Ostale cijene i dalje rastu

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako je činjenica da je Hrvatska prije dvadesetak godina imala znatno više svojih rezervi plina i nafte.

“Mi smo u potpunosti zapostavili tu proizvodnju i sada dolazimo do lančane reakcije. Mi smo zapostavili i mnoge druge industrije, postali smo uvozna zemlja, kako od energenata tako i od hrane i sve ostalog. Vlada je sada učinila ono što je učinila u listopadu, a to nije donijelo pozitivan efekt, jer su neovisno o tome rasle. A to je u konačnici pokazala inflacija u prosincu prošle godine. Sada se postavlja pitanje, hoće li ova druga vatrogasna mjera, koja će u periodu od mjesec dana, nešto malo olakšati kupovinu benzina, nafte za one koji voze automobile, ali hoće li to lančano potaknuti sve one koji su već podigli cijene da ih podižu i dalje”, naglasio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

“Nemojmo zaboraviti da je tu cijeli lanac ovisnika o naftnim derivatima, tako i o plinu, od poljoprivrednih proizvođača, pa do gnojiva i ostalih stvari. Mora ići jedna drugačija politika. Nemoguće je ovako riješiti problem”, dodao je.

Predsjednik SSSH rekao je kako se mora riješiti i sustav kontrole, prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!