Cijene goriva stalno rastu, Ministarstvo kaže da može reagirati samo iznimno

Vijesti 18. ruj 202110:19 4 komentara
gorivo, benzinska postaja, cijene goriva
Pixabay / Ilustracija

Rast cijena nafte i benzina, koja je ovog tjedna došla do najviše razine od 2014. godine, u ovom trenutku ne brine Ministarstvo gospodarstva, na čijem čelu je ministar Tomislav Ćorić, i male su šanse da će država reagirati ako cijena sa sadašnjih oko 11,30 kuna za litru eurosuper 95 skoči na, recimo, 13 kuna.

“Vlada Republike Hrvatske može određivati cijene derivata samo iznimno, u slučaju velikih poremećaja na tržištu ili ugroženosti državnih interesa”, rekli su iz Ministarstva za Net.hr.

Na pitanje razmišlja li Vlada o smanjenju nameta koji se plaćaju u cijeni goriva i imaju li neku granicu, 12 ili 13 kuna po litri u maloprodaji kod koje će ipak iskoristiti alate koje imaju na raspolaganju kako bi spustili cijenu goriva odgovirili su: “Od stupanja na snagu novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata krajem veljače 2014. cijene naftnih derivata u Republici Hrvatskoj se formiraju slobodno, na tržišnim principima, kao i u drugim državama članicama EU-a. Svaki trgovac može odrediti različite cijene za pojedina goriva na bilo kojoj od svojih benzinskih stanica i mijenjati ih prema potrebi, svakodnevno.”

Podsjetimo, prije izmjena Zakona 2014. godine Vlada je određivala najviše cijene naftnih derivata, a sada ih regulira tržište.

Prema portalu Cijenegoriva.info ovog tjedna cijena benzina eurosuper 95 kreće se od 10,92 kune za litru do 11,30 kuna za litru. Prema informacijama iz Ministarstva gospodarstva čak 55 posto cijene eurosupera odnosi se na davanja državi, odnosno trošarine i PDV, dok je u cijeni eurodizela to 50 posto ili pola. Grubom računicom dolazimo da vozači koji litru plate 11,30 kuna čak 6,20 kuna daju državi. I to je prostor, ako će to htjeti, u kojem država može smanjivati cijenu goriva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare