Cijene jaja u EU snažno padaju, ali Hrvatska se i dalje drži na vrhu

Vijesti 22. ruj 202309:09 1 komentar
Unsplash / Ilustracija

Da se inflacija u Hrvatskoj junački drži i ne popušta tako lako, pokazuju i nove cijene konzumnih jaja za kolovoz na području Europske unije.

Prema podacima Eurostata, u kolovozu je najviša prosječna veleprodajna cijena jaja L i M razreda bila u Grčkoj (3,12 eura kilogram) i Hrvatskoj (2,83 eura). EU prosjek iznosio je 2,07 eura.

Da se inflacija u Hrvatskoj junački drži i ne popušta tako lako, pokazuju i nove cijene konzumnih jaja za kolovoz na području Europske unije.

Prema podacima Eurostata, u kolovozu je najviša prosječna veleprodajna cijena jaja L i M razreda bila u Grčkoj (3,12 eura kilogram) i Hrvatskoj (2,83 eura). EU prosjek iznosio je 2,07 eura, prenosi Danica.

Usporedbe radi, u Belgiji su u kolovozu jaja stajala 1,60 eura kilogram, Njemačkoj 2,03 eura, Francuskoj 1,83 eura, a Češkoj 1,67 eura.

U usporedbi s lipnjem ove godine, prosječna cijena jaja Hrvatskoj niža je za 0,9 posto. U dva mjeseca cijena jaja u Belgiji pala je za 25 posto, Njemačkoj 11, Španjolskoj 10, Mađarskoj 11, Poljskoj 14 posto. Cijena u EU u prosjeku je pala za 12 posto.

Inflacija se, dakle, u Hrvatskoj pokazala mnogo žilavijom nego u ostatku Europske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare