Cijene stanova u Rijeci veće od onih u Trstu: Država to potiče

Vijesti 02. svi 202308:36 0 komentara
Pixabay

Zbog turizma nekretnine na Jadranu sve su skuplje, no tako nije na drugoj strani obale. Dok je u Rijeci nemoguće kupiti pristojnu nekretninu za razuman novac, u Trstu to nije slučaj.

Pristojan stan u Rijeci, na dobroj lokaciji, s budžetom od sto tisuća eura nemoguće je pronaći. O novogradnji mnogi mogu samo sanjati.

“Prosječni hrvatski državljanin treba imati viša primanja, mora biti kreditno sposoban jer je metar kvadratni i do tri tisuće eura”, rekla je agentica za nekretnine Tamara Abram za HRT.

U šezdesetak kilometara udaljenom Trstu druga priča. “Cijena četvornog metra u strogom središtu grada, ovisno o lokaciji, kreće se od 2.200 do 2.700 eura. Samo nekoliko kilometara dalje mogu se naći stanovi po znatno prihvatljivijoj cijeni”, naglasio je vlasnik agencije za nekretnine Lorenzo Adami.

“Stan od pedesetak kvadrata, koji ne zahtijeva mnogo ulaganja, može se kupiti i za sedamdesetak tisuća eura”, dodao je novinar Borna Šmer.

“Tršćansko tržište nekretnina nikad nije doživjelo velike oscilacije u cijenama. One nikad nisu pretjerano rasle ni padale. Uvijek su tu negdje, na istoj razini”, rekao je agent za nekretnine Paolo Aita.

Zato su i cijene razumnije, unatoč višem standardu i plaćama. Gradi se malo, ali obnavlja se puno jer i država to potiče.

“Ako obitelj ima dvije plaće i kreditno je sposobna, nije joj velik problem kupiti stan i obnoviti ga ili kupiti već adaptirani stan izvan središta”, istaknuo je građevinar Sergio Savini.

Novogradnje na Kvarneru niču jedna za drugom, ali unatoč tomu stare nekretnine postižu vrtoglave cijene. “Nema stanova, znači ljudi su prisiljeni kupiti ono što je na tržištu i nekada preplatiti vrijednost toga stana”, rekla je Abram.

Ali nije sve tako sivo, jer najamnine u Trstu više su od trideset do četrdeset posto nego u Rijeci. “Isti dan kad oglasimo stan za najam od 600 eura dobijemo četrdesetak poziva”, rekao je Adami.

No sudeći prema kretanjima na tržištu, slične bi oglase uskoro mogli gledati i u Rijeci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!