Cijepili se pa se zarazili: Koliko imamo slučajeva ‘neuspjeha cijepljenja’?

Vijesti 25. tra 202120:50 > 23:08 0 komentara
Cole Burston / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / ilustracija

Boris Milošević prvu dozu Pfizera primio je u siječnju, a drugu u veljači. Jučer je, pak, otkrio da je pozitivan na koronavirus. Temperatura je ipak brzo prošla.

“Više nemam temperaturu, samo osjećam blagi umor. Cjepivo me štiti od jačih simptoma i nadam se da će tako ostati”, objavio je Milošević na Facebooku.

Ministri su cijepljeni pa nitko ne mora u samoizolaciju – a Vili Beroš ističe da cjepivo nema alternativu – iako nema onog koje je stopostotna zaštita.

Beroš: Rijetko se događa da netko tko je cijepljen može oboljeti

“Iznimno se rijetko događa da netko tko je cijepljen može oboljeti, ali znamo da se može dogoditi, i gospodin Capak je o tome pričao. Međutim, u takvim se slučajevima ipak očekuje blaga klinička slika, bez potrebe za hospitalizacijom, komplikacijom i teškim oblicima”, pojasnio je ministar zdravstva.

VEZANE VIJESTI

Zaraza unatoč dvije doze – smatra se neuspjehom cijepljenja, kažu epidemiolozi, koji su dosad u Hrvatskoj pobrojali ukupno 58 takvih slučajeva.

Većina su bili asimptomatski, slijede blage kliničke slike i na prste jedne ruke, kažu, mogu se nabrojati oni koji su ipak hospitalizirani. 57 neuspjeha odnosi se na Pfizer, jedan na Modernu.

“Imamo više zabilježenih slučajeva sa Pfizerovim cjepivom jer smo ranije počeli s cijepljenjem”, rekla je Sanja Kurelić Filipović iz HZJZ-a.

Učinkovitost cjepiva

Učinkovitost cjepiva Pfizer i Moderna je, kažu, 90 posto. Odnosno sprečavaju bolest u 9 do 10 slučajeva. AstraZeneca štiti u 60 do 70 posto slučajeva, sprečava bolest kod 6 do 7 osoba, ali u 100 posto slučajeva štiti od hospitalizacije. Johnson & Johnson, jedna doza, štiti u 67 posto, od teškog oblika i više – 77 posto, a od od hospitalizacije u 93 posto slučajeva.

Izvor: N1

No, jesu li to brojke koje vrijede i za nove sojeve virusa?

“Za sada se ipak vjeruje da je učinkovitost ipak dobra u smislu sprečavanja svih sojeva, još uvijek je u fazi istraživanja, nekih naznaka da je na južnoafričku i brazilsku varijantu nešto manja učinkovitost, međutim, u ovom slučaju ne možemo govoriti da se kod tih ljudi to dogodilo zato što se ukazao neki drugi soj”, kazala je Kurelić Filipović.

Beroš ističe kako svakim danom imaju sve više informacija o utjecaju pojedinih cjepiva na različite varijante virusa: “Ona bi trebala pokrivati sojeve koji su u cirkulaciji i upravo zato je važno cijepiti se da se zaštitimo od težih oblika bolesti, komplikacija i hospitalizacija i onog najlošijeg.”

I dok se čekaju nove doze cjepiva, u Hrvatskoj je, prema podacima od prošloga tjedna, cijepljeno oko 593.000 ljudi. Međutim, dosad je dvije doze dobilo svega njih 153.000, a samo oni su zapravo potpuno cijepljeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!