Markotić: Cijepljenje trudnica nije odobreno, bilo bi dobro cijepiti se prije

Vijesti 29. lis 202112:12 > 12:26 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.392 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.751. Među njima je 1.311 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent. Preminulo je 26 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite danas održao je konferenciju za novinare.

“Još uvijek nije dobro komunicirano cijepljenje trudnica, rekla je ravnateljica Klinike za infektologiju”, Alemka Markotić.

“Sve žene koje planiraju trudnoću bilo bi dobro da se cijepe prije nego što planiraju trudnoću. Sad u Klinici imamo tri rodilje u dosta teškom stanju i jedno dijete koje je srednje teško bolesno. To su opasnosti. Umjesto da se te žene i njihove obitelji vesele, stanje je teško. Cijepljenje trudnica zasad nije odobreno, ne postoji odobrenje ni s jednim trenutnim cjepivom da se žene koje su trudne cijepe. Iz literature znamo da su se neke, ne znajući da su trudne, cijepile i prema dosad dostupnim podacima nema informacija o nuspojavama, ali nema trenutno preporuka da se trudnice cijepe”, rekla je Markotić.

“Isto tako, nakon što rode i dok doje mogu se cijepiti odmah. Ne tijekom trudnoće, prije da, poslije da”, rekla je Markotić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!