Čirko o uvođenju eura: Čini se da je ovo Plenkovićev osobni projekt

Vijesti 24. lis 202118:45 > 20:14 3 komentara
N1

Frano Čirko iz Hrvatskih suverenista u Dnevniku N1 govorio je o prikupljanju potpisa za raspisivanje referendum "Zaštitimo hrvatsku kunu".

Referendumskim pitanjem “Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu” Suverenisti žele da o ovako važnom pitanju odlučuju građani na referendumu, rekao je Frano Čirko.

VEZANE VIJESTI

“Svjesni smo toga da Ustav nalaže da se držimo potpisanih ugovora. Mi smo se obvezali na uvođenje eura i s pravnicima smo osmislili ovo pitanje za koje smo smatrali da neće pasti na Ustavnom sudu bez obzira što je to možda više politički sud. Ovim pitanjem uvrštavanjem kune u Ustav i da se promjena valute može donijeti samo referendumom, po našem stavu nije protivno Ustavu”, rekao je Čirko.

Na pitanje nije li naknadno uvrštavanje u Ustav odstupanje od ugovora, dodao je:

“Obvezali smo se da ćemo uvesti euro, ali ne kad ni pod kojim uvjetima. Zato da Ustavom kao vrhovnim zakonom u RH osiguramo da Vlada ne može samoinicijativno ukinuti hrvatsku kunu i odreći se monetarnog suvereniteta.”

Istaknuo je da oni jesu protiv uvođenja eura:

“Mi ne krijemo stav da smo protiv uvođenja eura u ovom trenutku jer smatramo da Hrvatska za to nije spremna. Cilj inicijative nije pitati ljude jeste li za euro, nego za to da se na referendumu može odlučivati o uvođenju strane valute.”

O razlozima protiv eura dodaje: “Ankete pokazuju zabrinutost građana jesmo li spremni za euro. U svim državama se pokazalo da je došlo do inflacije, tj. povećanja cijena. Zemlje koje nisu imale problema, imale su ekonomski rast neovisno o uvođenju eura.”

Čirko je kazao kako se “čini da je ovo Plenkovićev osobni projekt” i ako ne uvede euro u mandatu, “da neće ostati zapamćen po ničemu”. “Mislim da mu je važnija karijera u Bruxellesu”, napomenuo je.

Govoreći o prikupljanju potpisa rekao je da je interes velik, pogotovo među mladima. “Ne bojim se da ćemo skupiti te potpise”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare