Članica Komisije o skandalu s eurokovanicom: “Autor bi se trebao ispričati”

Vijesti 06. velj 202218:25 > 20:10 0 komentara
Igor Kralj / PIXSELL, Ilustracija

Ida Payer, jedna od članica komisije koja je birala dizajn kovanica i predstavnica Hrvatskog dizajnerskog društva, u Dnenviku N1 televizije komentirala je skandal oko eurokovanice.

“Po meni su prvi problem bile propozicije natječaja kojima je omogućeno sudjelovanje svima i pri tome nisu traženi projekti već samo jedna sličica na listu papira. To je nešto što je omogućilo jako velikom broju ljudi da predlaže svašta bez ikakvog osjećaja da rade projekt”, rekla je Payer i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Mislim da je to na kraju dovelo do ove situacije u kojoj je mladi autor, vjerojatno s vrlo malo znanja i iskustva u tome i poznavanja pravila struke, naprosto poslao na taj natječaj sve što je vidio na internetu ili sve čega se sjetio. Kad se radi ozbiljan projekt koji rade profesionalci, koji stručnjaci žiriraju i koji provodi strukovne organizacije, to se ne može dogoditi.”

Payer je komentirala što bi se sada moglo napraviti u ovoj situaciji.

“Nadala sam se da će se stvari preokrenuti i da će se moći napraviti ili drukčiji natječaj ili barem drukčije odabrati rješenja. Međutim, rokovi su vrlo jasni. Uvodimo euro vrlo brzo, Europska komisija je to morala odobriti, mislim da je već ovo odobrila i zaista mi je teško spekulirati što se službeno može dogoditi”, kazala je Payer.

“Ovo nije sretno rješenje, ali puno je veći problem to što to nije dizajn nego što se to naziva plagijatom. Plagijat je neka svjesna namjera da se nešto iskopira. Ovdje mislim da nije bila ta svjesna namjera da se tuđe autorsko djelo iskopira već naprosto neiskustvo, neznanje i neslažanje – mislim da je o tome riječ”, dodaje.

Smatra da bi se autor koji je nagrađen za dizajn motiva trebao ispričati. “Sigurno bi trebao objasniti, ispričati se za tu pogrešku. Moje mišljenje je da nije glavna krivnja na njemu već na cijelom sustav koji je omogućio da do toga dođe.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!