CMS o mučenju ljudi: Koliko jasna slika mora biti da se sankcioniraju zločini?

Vijesti 07. lis 202110:52 > 11:05 1 komentar
Lighthouse Reports Screenshot

Centar za mirovne studije reagirao je sinoć objavljene snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Priopćenje CMS-a prenosimo u cijelosti:

“Nasilno i nezakonito protjerivanje izbjeglica iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu prvi puta je zabilježeno u visokoj rezoluciji i prikazano u medijima diljem Europe. Forenzička analiza snimki pokazala je da iza nasilnog i nezakonitog protjerivanja izbjeglica koje je uključivalo batinanje i guranje u rijeku stoje hrvatski policijski službenici čije odore odgovaraju odorama i opremi specijalne jedinice za koju postoje indicije da je dio tzv. operacije Koridor, o kojoj su progovarali sami policijski službenici.

VEZANE VIJESTI

Ove video snimke koje su objavili novinari i novinarke ARD-a, Lighthouse Report-a, Novosti, RTL Hrvatska, Spiegel-a, SRF-a ne samo da potvrđuju uključenost specijalne policije u provođenju nasilnih i nezakonitih protjerivanja već i dokazuju vjerodostojnost svjedočanstava žrtava nasilnih i nezakonitih protjerivanja koje su policijske službenike u istim odorama optužile za mučenje i nečovječno postupanje. Podsjećamo kako je Centar za mirovne studije u 2020. godini podnio tri različite kaznene prijave u kojima su počinitelji upravo naoružani muškarci u neoznačenim crnim odorama s fantomkama na glavi.

Tako se tisućama prikupljenih svjedočanstava izbjeglica koje su žrtve nasilnih i nezakonitih protjerivanja u posljednjih pet godina pridružuju i ove snimke, ali i svjedočanstva policajaca, koja još jednom dokazuju očito – nasilna i nezakonita protjerivanja izbjeglica su sustavna praksa kršenja ljudskih prava, nacionalnih zakona te europskog i međunarodnog prava. Republika Hrvatska je, uz potporu Europske unije koja financira ovakve nezakonite prakse, odlučila okrenuti leđa osobama u potrazi za sigurnošću i dodatno ih izložiti nasilju.

Kako bi se ove nasilne prakse spriječile, a ljudska prava i životi izbjeglica na našim granicama zaštitili, nužno je hitno otvoriti sigurne i legalne puteve za izbjeglice, kao i osigurati neovisni nadzor postupanja policijskih službenika prema izbjeglicama i drugim migrantima. Nužno je da mehanizam nadzora bude transparentan, neovisan i učinkovit, a upravo su to tri elementa koja izostaju u mehanizmu kojeg su dogovorili Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Europska komisija. Naime, mehanizam nadzora nad postupanjem na granicama najavljen je upravo zbog brojnih optužbi za kršenja ljudskih prava na hrvatskoj granici. Ironično, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je o načinu nadzora nad samim sobom, kao i samostalno odabralo aktere koji će ih nadzirati – bez prethodnog javnog poziva i jasno utvrđenih kriterija. Povrh svega, namjeru MUP-a da nadzor nad njihovim postupanjem prema izbjeglicama i drugim migrantima bude potpuno neučinkovit pokazuje uvjet najave provođenja nadzora na zelenim granicama, gdje se 90% kršenja ljudskih prava i nasilja kakvo prikazuje i snimka grupe novinara odvija. Očito je da se na našim granicama ima što sakriti, ako je toliko truda uloženo u to da se osigura da mehanizam nadzora zapravo ne može funkcionirati. Ako se “mehanizam nadzora” bude odvijao kako je najavljeno – njegova glavna svrha bit će mazanje očiju.

VEZANA VIJEST

Sve dostupne informacije i dokazi pokazuju kako se ovakva postupanja teško mogu smatrati pojedinačnim i izoliranim slučajevima, pa je stoga nužno da istrage ovog slučaja uključe i ispitivanje umiješanosti i odgovornosti viših struktura unutar Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova. Sankcioniranje počinitelja ovih kaznenih djela na najnižoj razini neće riješiti problem – potrebno je i sankcionirati sve one koji su ove prakse naređivali, omogućavali i zataškavali, a političku odgovornost trebaju preuzeti i najviši dužnosnici u Ministarstvu unutarnjih poslova, uključujući ministra Božinovića.

Stoga, Centar za mirovne studije zahtjeva:

zaustavljanje nasilja i odgovornost svih koji provode i naređuju mučenje i ilegalno protjerivanje izbjeglica iz RH, zajedno sudjelujući u najtežeg kršenju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj današnjice
sankcioniranje svih počinitelja te provedbu učinkovitih i neovisnih istraga kaznenih djela počinjenih na našim granicama
uspostavljanje transparentnog, neovisnog i učinkovitog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika prema izbjeglicama i drugim migrantima.

Republika Hrvatska dužna je jamčiti sigurnost i zaštitu svakog ljudskog života na granicama i na teritoriju RH”, stoji u objavi CMS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare