Ćorić najavio nove mjere: Prioritet je obnova razrušenih objekata

Vijesti 14. sij 202113:19 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavio da sada prije svega slijedi obnova razrušenih objekata u gospodarskom smislu na potresom pogođenim područjima, a onda će se ići korak dalje.

Napominjući kako su u obnovi objekata razgovarali i prije par dana na sastanku s predstavnicima poduzetnika i strukovnih organizacija, ministar Tomislav Ćorić je najavio da će u idućem razdoblju “interventno reagirati” što bude trebalo, pri čemu je novinarima najavio i neke nove mjere.

“U iduća dva tjedna slijedi natječaj za male i mikro poduzetnike za prve sanacije i za opremanje. Taj je natječaj vrijedan 10 milijuna kuna i pokušat ćemo time zatvoriti potrebe za oko par stotina obrtnika i mikro poduzetnika. U pripremi je i veliki natječaj za dizanje proizvodnih kapaciteta i digitalizaciju tehnoloških procesa u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo na potresom pogođenim područjima, ali će pritom Sisačko-moslavačka županija zbog potresa biti u nešto boljoj poziciji nego drugi dijelovi zemlje”, najavio je Ćorić, dodajući da su to i pretpostavke za održiv razvoj.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući pitanje na koje je odgovarao i ministar financija Zdravko Marić, o oko 120 milijuna kuna koje su lani dostavili na jedinice lokalne samouprave, Ćorić je kazao da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti zaključak o usvajanju programa gospodarenja otpadom na pogođenim područjima potresom, za što će se odobriti oko 50 milijuna kuna, uključujući i za čišćenje i raščišćavanje.

Vezano za gospodarsku revitalizaciju kraja pogođenog potresom smatra da tu treba niz iskoraka pa i izraditi strategiju razvoja Sisačko-moslavačke županije, koja će uvesti i neke novosti u skladu s nacionalnom strategijom razvoja.

“Inzistirat ćemo u tome na ostanku ljudi i jačanju proizvodnih kapaciteta u toj županiji”, poručio je Ćorić, dok je na pitanje o temi javnih radova na tom području i komentarima o tome od predsjednika Milanovića i ministra Aladrovića, samo kazao da im je i gradonačenik Petrinje Dumbović na nedavnom sastanku inzistirao da mu odobre veće kvote za radnike i da budu plaćeni.

Na pitanje “prešetavaju li se ministri previše o tim područjima” odgovorio je da su njihove aktivnosti tamo nužne i da je njihova prisutnost tamo potvrda da se razmišlja što učiniti i iz solidarnosti.

“Ne vidim nijedan razlog zašto bi dolazak bilo kojeg ministra koji tamo razgovara s ljudima oko problema bilo suvišno. Osobno ću ići tamo koliko bude trebalo”, dodao je Ćorić, a na pitanje razmišlja li država da radnici koji u toj županiji primaju naknadu od 4.000 kuna a ne rade budu angažirani na radovima odgovorio je da je svima važnije da nešto rade nego sjede doma, ali i da je u ovim epidemiološkim uvjetima bitno promisliti o svim pitanjima, a ako dođe do veće potrebe za radnicima odgovorit će se na te potrebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!