Ćorić u Infobipu: Hrvatska ima veliku šansu u razvoju napredne tehnologije

Vijesti 23. tra 202116:00 0 komentara
tomislav ćorić
N1

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je u petak Infobip, vodeću IT kompaniju u Hrvatskoj i regiji koja slavi 15. rođendan, a tijekom posjeta je istaknuto da Hrvatska ima veliku priliku postati važan igrač u razvoju napredne tehnologije u EU-u, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Kako se navodi, razgovaralo se o izazovima i prilikama koje se otvaraju hrvatskom gospodarstvu, posebice IT industriji u ubrzanom razvoju umjetne inteligencije i digitalnoj transformaciji društva.

Europska komisija u novom višegodišnjem financijskom okviru kroz program Digital Europe vrijedan 7,6 milijardi eura potiče razvoj široke primjene vrhunske tehnologije, poput umjetne inteligencije i najnovijih alata za kibernetsku sigurnost te ubrzava digitalnu transformaciju europskih društava i gospodarstava. Takvu priliku hrvatski IT, kao najbrže rastuća domaća industrija, dočekuje spremna i s već pripremljenim projektima, kaže se u priopćenju.

”Veliki naglasak kroz taj program daje se digitalizaciji malih i srednjih poduzeća i javnoj upravi, a kao centri digitalnih inovacija uspostavljaju se europska digitalna inovacijska čvorišta (european digital innovation hubs – EDIH). Njihova uloga je okupiti industriju, tvrtke i uprave kojima su potrebna nova tehnološka rješenja i tvrtke koje imaju spremna rješenja, a upravo je Infobip jedna takva tvrtka”, istaknuo je Ćorić.

Infobip je, navodi se, prošao nacionalnu selekciju i stekao pravo prijave na poziv Europske komisije za sufinanciranje EDIH-ova te se približio korak do toga da postane regionalno središte za razvoj umjetne inteligencije. Tome u prilog ide i njegova suradnja s Centrom za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci koji je također prošao nacionalnu selekciju EDIH-a, uz Veleučilište u Puli te kompaniju Ericsson Nikola Tesla.

Izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić smatra da Hrvatska ima veliku priliku postati važan igrač u razvoju napredne tehnologije u EU.

“Želimo biti dio rješenja koje će stvoriti kvalitetniji životni standard. To danas podrazumijeva stvaranje vrijednosti i za zaposlenike i lokalnu zajednicu kroz intenzivniju partnersku suradnju s državom te regionalnom i lokalnom samoupravom“, izjavio je Kutić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!