Ćorić: Uredba o cijenama goriva od utorka više neće imati smisla

Vijesti 03. pro 202112:35 > 12:39 0 komentara
N1

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je demantirano izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, no vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.

“Ono što se dogodilo ovaj tjedan je značajan pad cijena nafte na referentim tržištima. Danas je zadnji dan koji ulazi u prosjek izračuna za razdoblje do sljedećeg utorka. Jučer se odigrao značajan sastanak zemalja OPEC-a, na kojem su se potvrdile najave povećanja proizvodnje i u tom konteksu sljedećeg utorka očekujemo da bi referentna cijena bila niža od one koju smo mi propisali.

I upravo zbog toga od sljedećeg utorka uredba kao takva, u kontektu obrane od povećanja cijene, više neće imati smisla i u skladu s time ćemo povući određene korake. Ono što želim naglasiti, u proteklih mjesec i pol dana koliko je uredba vrijedila, ona nije propisivala koliko točno mora biti cijena goriva naših distributera, ona je propisivala gornju cijenu. Imajte to na umu”, rekao je Ćorić.

VEZANA VIJEST

“Želim demantirati neke izjave od jučer koje su išle za tim da bi u ovom tjednu cijena goriva u Hrvatskoj bila jeftinija bez Vladine uredbe. To nije točno. Za cijeli ovaj tjedan, odnosno do sljedećeg ponedjeljka, cijene i eurodizela i eurosupera bile bi veće od onih koje smo propisali uredbom”, kazao je Ćorić odgovarajući na pitanja novinara nakon desete sjednice Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju.

“Naša uredba je pogodila u sridu”

Ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je, naime, u četvrtak da bi cijena goriva danas bila niža da Vlada nije intervenirala. “Da Vlada nije intervenirala u cijene naftnih derivata, cijena bi bila niža danas, kao što je to u Sloveniji. Cijena nafte je narasla jer je potražnja bila velika, ali je sada pala. Nafte ima na tržištu, samo nije došla do potrošača”, kazao je Novotny za N1 te naglasio kako Vlada ne bi smjela bilo gdje intervenirati, a osobito ne u cijene, jer se one moraju formirati po zakonitostima tržišta.

“Naša uredba, na snazi već mjesec i pol dana, s obzirom na to kakve smo uvjete imali na Mediteranu i globalnim tržištima ‘pogodila je u sridu’. To je poruka svim onima koji zapravo iz ne znam kojih razloga šire lažne teze”, istaknuo je Ćorić.

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati  Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 upo cijeni od 11,10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Nadalje, 11. studenoga Vlada je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva.

Hrvatska je od 2014. u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva. No, Vlada je u listopadu po prvi put posegnula za člankom 9. stavak 2 Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena. Taj članak, naime, govori da Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!