Čovjek vukao morskog psa za rep, oglasili se iz Instituta Plavi svijet

Francois Poisson / IFREMER / AFP / Ilustracija

Nakon što se društvenim mrežama počela širiti snimka na kojoj se vidi kako čovjek u gumenjaku uz obalu vuče morskog psa modrulja zavezanog konopom za rep cijelu situaciju razjasnili su iz Instituta Plavi svijet.

Brojni zabrinuti građani kontaktirali su Plavi svijet Institut nakon što se uznemirujuća snimka, snimljena uz obalu Sunčane uvale na Lošinju, proširila društvenim mrežama.

Iz Instituta poručuju da se radi o spašavanju morskog psa  modrulja koji se u više navrata nasukao na plažu, unatoč pokušajima da ga se vrati u more. Čovjek sa snimke je nakon toga gumenjakom odvukao modrulja na otvoreno more prema otoku Susku gdje je pušten.

Modrulj je zakonom zaštićena vrsta i inače obitava na otvorenom moru te ne predstavlja opasnost za kupače.

U sličnim situacijama opažanja zaštićenih vrsta kao što su morski sisavci, morske kornjače ili morski psi, koji su bilo nasukani, ozlijeđeni ili zapleteni u ribarske alate, potrebno obavijestiti nadležne institucije putem broja 112 ili Plavi svijet Institut, poručuju iz Instituta. Opažanja morskih sisavaca se također mogu dojaviti putem aplikacije Marine Ranger ili na Facebook stranici Instituta.

Institut Plavi svijet inače djeluje na očuvanju morskog okoliša provođenjem tri glavna programa – program znanstvenog istraživanja, obrazovni program i programa zaštite. Sjedište im se nalazi na otoku Lošinju, a na otocima Murtetu i Visu se nalaze istraživačke postaje gdje surađuju s lokalnim, nacionalnim, regionalnim i međunarodnim ustanovama i organizacijama u svrhu zaštite morskog okoliša na čitavom Sredozemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.