Čovjeku koji je vodio važnu državnu tvrtku dok je bio član HDZ-a i SDP-a sada plaćamo golemi bonus

Crna kronika 02. ožu 202418:42 1 komentar
Matija Habljak/PIXSELL

Dobili smo uvid u nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu prema kojoj APIS IT, državna agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, mora svom nekadašnjem direktoru Lovri Matešu isplatiti gotovo 143 tisuće eura.

Riječ je o stimulativnim godišnjim nagradama što mu ih APIS IT nekoliko godina nije isplaćivao. Ako ova presuda Trgovačkog suda u Zagrebu postane pravomoćna državna firma morat će Matešu isplatiti i kamate na sve te neplaćene iznose. Lovro Mateš se u fokusu javnosti prije nekoliko godina našao upravo zbog tog zahtjeva za isplatom golemog bonusa, ali i zbog činjenice da je otkriveno kako je bio član i HDZ-a i SDP-a.

Ugovorene izdašne nagrade

Inače, radi se o nagradama za 2013., 2014., i 2015. i dio 2016. godine. Mateš je, naime, u APIS IT došao još u prosincu 2012. godine. Najprije je bio član uprave, a u lipnju 2016. postaje njezin direktor.

Mandat mu prestaje u prosincu 2016., te ubrzo, već u veljači 2017. odlazi iz APIS IT-a. Tada su 24sata otkrila da je riječ o čovjeku koji je dio svoje karijere bio član dvije političke stranke – HDZ-a i SDP-a. Obje stranke to članstvo su i potvrdile.

Na kraju je Mateš izbačen iz HDZ-a, a kada je otišao iz APIS IT-a zatražio je da mu se isplate stimulativni bonusi. Kako tvrtka to nije učinila pokrenuo je sudski postupak i dočekao sada nepravomoćnu presudu u svoju korist.

Ugovor se mora poštivati

Na sudu je objašnjavao kako je u ožujku 2013. s APIS IT-om sklopio Ugovor o međusobnim pravima i obavezama člana Uprave i Društva, a nakon što je odlazio potpisao je Izjavu prema kojoj se ne odriče svojih prava.

Jedno od njih je bilo pravo na stimulativnu nagradu i to u iznosu od 70 posto godišnje bruto plaće ovisno o uspješnosti poslovanja APIS IT-a, kao i na još jednu stimulativnu nagradu koja iznosi 25 posto od umnoška mjesečne bruto plaće iz Ugovorenog razdoblja u mjesecima.

“Iako je nadzorni odbor utvrdio da postoje uvjeti za isplatu ove nagrade ja ju nisam dobio. Da su uvjeti za isplatu postojali proizlazi i iz godišnjih financijskih izvješća što ih je izradila neovisna revizorska kuća. Prema tim izvješćima bili su postignuti svi uvjeti za isplatu ugovorenih nagrada vezano za rast prihoda, neto dobiti, visoku likvidnost, plan poslovanja, te stabilnost, a za 2014. i neto dobit iznad planirane za 9,2 posto s utvrđenjem kako je likvidnost i dalje visoka. U 2015. Nadzorni odbor je jednoglasno prihvatio financijsko izvješće tog revizora, no na dnevnom redu nije bilo uvršteno donošenje odluke o isplati stimulativne nagrade predsjedniku i članovima uprave”, naveo je u tužbi Mateš.

Zašto nije dobio nagradu?

Predstavnici APIS IT-a objašnjavali su pak kako uvjeta za isplatu nije bilo budući da je Vlada RH u lipnju 2014. donijela tzv. antirecesijske mjere kojima su stimulativni bonusi bili obustavljeni. Osim toga, dodali su i kako za mandata Lovre Mateša u APIS IT-u nisu realizirani namjeravani strateški projekti, niti su ispunjeni projekti vezani za povećanje broja klijenata i prihoda”, istaknuli su tijekom postupka.

Trgovački sud u Zagrebu koji je u ovom slučaju angažirao vještaka koji je trebao provjeriti sve brojke u poslovanju APIS IT-a zaključio je da Matešu pravo na goleme bonuse ipak pripada. Naime, prema nepravomoćnoj presudi, u koju smo dobili uvid, APIS IT je u mandatu dok je Mateš bio u upravi, te kasnije i direktor, ostvario većinu zacrtanih rezultata.

Hoće li ipak dobiti bonus?

Osim toga, sud je primijetio da u odluci koja je ograničavala plaće nije bilo ni slova o stimulativnim nagradama i zabrani njihove isplate.

“Iako Nadzorni odbor nije donio odluku o isplati stimulativne nagrade, stekli su se svi uvjeti da ona Lovri Mateši bude isplaćena”, obrazložio je sud svoju odluku na koju APIS IT ima pravo uložiti žalbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare