Čulinović Čaić: Naša stranka su pacijenti, na prosvjedu ne želimo politiku

Vijesti 17. ožu 202313:43 0 komentara
N1

Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, gostovala je u studiju N1 uživo i najavila prosvjed liječnika i drugog medicinskog osoblja pod nazivom "S.O.S. za hrvatsko zdravstvo", koji će se održati sutra u Zagrebu.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata poručila je da prosvjedi neće biti stranački obojani, te kako su jedina stranka hrvatskih liječnika njihovi pacijenti. Jedina želja im je, tvrdi, da pacijentima pruže skrb i uslugu kakvu zakonski zaslužuju.

Čulinović Čaić dodala je i da sustavom nisu zadovoljni ni pacijenti, ni liječnici, te kako prosvjeduju jer vladajućima više ne znaju kako objasniti da kuća gori.

“Imamo apsolutno pravo zastupati liječnike u našim zahtjevima. Prosvjed je organiziran na temelju ankete koja je provedena i temeljem rezultata glasovanje nekoliko tisuća liječnika“, kazala je Renata Čulinović Čaić.

Na teze ministra zdravstva Vilija Beroša kako liječnici prosvjeduju radi sebe, a ne zbog pacijenata, Čulinović Čaić odgovara da je ponajprije u interesu pacijenata da liječnik ima dovoljno vremena.

“Treba raditi na tome da se liječnicima pokaže kako se njihov rad vrednuje. Ovaj sustav će ostati počivati na mladima, kojima se danas šalje poruka da su nebitni. Rastrgani smo na sto strana, radimo prekovremeno enorman broj sati. Mladima treba poslati poruku da će se poštivati zakoni koje je ova država, sama postavila. Ako ćemo pokazati mladom liječniku da poštujemo njihovo pravo na slobodno vrijeme, oni će prestati odlazit iz Hrvatske“, vjeruje Čulinović Čaić.

Beroševu tvrdnju da pojedini liječnici imaju veću plaću od premijera, Čulinović Čaić je okarakterizirala kao manipuliranje podacima. Kazala je i kako sustav funkcionira jedino zbog volje liječnika. Tvrdi i da su liječnici premoreni od jurnjava između sala, te kako se zato događaju i greške.

“U pojedinim bolnicama kolege moraju raditi i po 32 sata, jer ako on ne odradi pacijente, to nema tko učiniti“, objasnila je.

Čulinović Čaić vjeruje i kako im Ministarstvo zdravstva više ne može pomoći, te kako je došao trenutak da probleme počne rješavati premijer Andrej Plenković.

Premijer u rukama ima alate kojima može odmah riješiti neke probleme, dodaje.

“Ako to ne shvati, sve sindikalne opcije su nam na raspolaganju. Nadam se da će razum prevladati“, poručila je Renata Čulinović Čaić.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata kazala je kako na prosvjed stižu autobusi iz svih dijelova Hrvatske. Očekuje 15 do 16 autobusa, kao i potporu građana. No političare koji na njima namjeravaju skupljati poene, nisu dobro došli.

“Ovo nije politički skup, ne želimo nikakvu politiku na prosvjedu“, zaključila je.

Podsjećamo, prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana i u 10:45 u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića. Nastavit će Radićevom ulicom, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ćirilometodskom, a dolazak na Trg svetog Marka se očekuje u 11:30 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!