Cvrtila o Kosovu: Ova je regija ključna za stabilnost i sigurnost Europe

Regija 14. lis 202109:05 > 12:16 1 komentar
vlatko cvrtila
N1

Politolog i dekan Sveučilišta Vern Vlatko Cvrtila bio je gost Novog dana.

Na pitanje koliko je zaista opasna situacija na Kosovu kaže kako svaki takav događaj izaziva pozornost jer nema dugoročnih rješenja.

“Mi smo i prije nekoliko tjedana imali događaj koji je izazvao rekaciju Srbije i međunarodne zajednice. Čini se da i najmanji povod može izazvati reakciju koju će biti teško zaustaviti. Ne sjeveru Kosova postoje mobilizirane skupine koje su spremne napraviti ono što će biti teško kontrolirati, a to ne mora biti službena politika Srbije. Obje strane bi morale biti opreznije”, kaže Cvrtila dodajući da je cijela situacija na Kosovu “dio političke igre između Prištine i Beograda”.

VEZANE VIJESTI

O izjavama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Cvrtila kaže kako je on to morao reći. “Svjestan je, kao i mnogi oko njega, da nema te mogućnosti. Svaki potez Srbije koji bi vojsku približio granici Kosova bi bio negativno interpretiran. Čini mi se da nije zadovoljan ovim jer izgleda da ne kontrolira situaciju. Nije bio euforičan, a on je inače euforičan kad govori o zaštiti Srba, izgledao je zabrinut. Naravno da će obje strane sad koristiit ovu situaciju i imati svoju retoriku koja će biti suprotna od onog što je stvarna situacija.”

Cvrtila kaže kako je situacija sada drugačija nego 90-ih godina. “Tada je bilo puno oružja i ovaj prostor je bio prepušten sam sebi. Srbija prema sporazumu ima obvezu ne  dolaziti u prostor Kosova i to je potez koji bi izazvao reakciju međunarodne zajednice i UN-a. Fokus je na drugim pitanjima i čini se da predsjednik Srbije sada rezonira da može povući neke poteze koji će mu kasnije koristiti”, govori Cvrtila.

“Može se dogoditi da počnu pregovori, a da neki incidenti dodatno zakompliciraju situaciju. To bi značilo da nema rješenje. To bi bilo loše za taj dio regije, ali i za nas”, kaže.

Cvrtila se osvrnuo i na izjave Milorada Dodika da Srbi imaju prijatelje koji će stati uz njih.

“Nerealno je misliti da će Rusija doći sa svojom vojskom i nekog štiti. Ali ne treba zaboraviti što se dogodilo na Krimu. Poznato je da postoje postrojbe bez oznaka koje su vezane uz Rusiju. Takvo nešto se može dogoditi, i na sjeveru Kosova. Sad je odgovornost političara da do toga ne dođe. Iza ovoga što govori Dodik ne postoji materijalna sila, on sigurno neće dobiti takvu pomoć od Rusije, On je poslao jasnu retoričku poruku, ali on cijelu godinu šalje takve poruke. Da će se RS osamostaliti i postići puni suverenitet na teritoriju RS-a. On je svjestan da se u SAD-u nešto dogodilo i da administracija ima prijedloge koji ne bi išli u korist RS-a i samog Dodika. Zbog toga te tenzije, jer će su nekom času morati pristupiti pregovorima o statusu RS-a i cijele BiH”, smatra Cvrtila.

VEZANA VIJEST

“Ova je regija ključna za stabilnost i sigurnost Europe. Ne može se dopustiti da to nestane. Naravno da to nije prvi zadatak za SAD, ali one će se uključiti i vrlo brzo će doći do prijedloga koji će ići u smjeru dugoročne stabilnosti”, kaže Cvrtila.

O mogućem scenariju podjele Kosova Cvrtila kaže kako nije prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. “To bi bio najmanji poraz za Vučića jer je očito da ne može više kontrolirati Kosovo”, kaže i dodaje da je EU bila jako negativna prema toj opciji, iako su iz SAD-a dolazile poruke da bi to moglo biti prihvatljivo. “Igra oko Kosova, osobito sjevera Kosova, će se nastaviti”, govori.

“Centralna vlast u BiH ne može ništa napraviti. Dodik ni sada ne priznaje odluke institucije, on je jedan poseban entitet i zna da mu se ne može ništa dogoditi”, govori Cvrtila o situaciji u BiH. On smatra kako, u slučaju pokušaja odcjepljenja RS-a, ne bi došlo do oružanog sukoba nego bi se radila “neka vrsta političkog pritiska, pa tko izdrži”.

“To je veliki problem za Hrvatsku, ne treba zaboraviti da mi čuvamo granicu EU-a. I tu bi RH trebala biti ona koja upozorava na situaciju i prati što se događa u BiH”, govori i dodaje kako postoji velika mogućnost da bi se moglo dogoditi da počnu različiti politički pritisci.

Presuda HDZ-u

“Mislim da je bilo uobičajeno. Plenković je rekao ono što je morao reći, da priznaje odluku suda. Hoće li poduzeti korake prema Ustavnom sudu, vidjet ćemo, vjerojatno hoće. Oporba ponavlja ono što je govorila i dosad i vjerojatno će se ta retorika nastaviti. Čini mi se da to neće izazvati neke promjene, neće se ništa dogoditi i brzo će se zaboraviti”, kaže.

“To se neće dogoditi, da je bilo koja druga stranka na mjestu HDZ-a, ne bi se dogodilo, mora se sačuvati integritet. Politika je takva, nekad prilično okrutna i mora se paziti koje se riječi koriste”, kaže Cvrtila o izostanku isprike od strane vladajuće stranke.

“Sud je svoje rekao, kriv je taj, i treba se držati toga ako želimo biti legalisti”, smatra Cvrtila. “Neće biti ozbiljnih posljedica nakon presude suda. Možda će se ta presuda vratiti u fokus javnosti ako se ide u traženje ocjene ustavnosti”, govori. On smatra da bi u smislu političke štete za HDZ bilo jednostavnije platiti kaznu i zaboraviti na to.

“Čini mi se da u ovom času je to završena priča za HDZ, koliko se moglo čuti iz govora premijera. Ako neće biti posebne političke štete, to će biti završeno i neće se više ponavljati”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare