“Da mi nije ove udruge, ne znam kako bih jer je litra ulja 13 kuna”

Vijesti 13. lis 202119:30 > 19:32 0 komentara
N1

I sada je u Hrvatskoj mnogo siromašnih i onih kojima je potreban neki vid socijalne pomoći. Veliki gradovi tu su donekle u boljoj poziciji. Mirela Bačić otišla je u Slavoniju koja je daleko od onoga kako bi trebalo biti.

Svaki dan dio, od ukupno tri tisuće siromašnih u Osieku, dolazi po kruh, mlijeko i ono što trgovci odbace zbog skorog isteka roka.

“Majka sam troje školske djece, živim od socijalne pomoći, alimentaciju ne primam, da mi nije udruge Rijeke ljubavi i tete Štefice ne znam kako bih jer litra ulja je 13 kuna. Nama litra ulja i kilogram brašna puno znače”, rekla je Sanela.

VEZANA VIJEST

Josipa je također majka, bez ove pomoći ne bi mogla preživjeti, kaže. “Podstanar sam i stanarina mi je 1200 kuna, režije 700 kuna i ovo mi jako puno znači.”

Gospođa Cecilija prešla je 70 godina, brine o nepokretnoj kćer i kada zaboravi sve probleme – ima jednu veliku želju. “Znate što, nemam ormar, ormar mi se raspao.”

Štefica Čučak osnovala je udrugu Rijeka ljubavi prije 11 godina misleći da će tadašnja ekonomska kriza brzo proći pa će prestati dijeliti hranu.

Socijalne usluge nisu svugdje jednake

“Nisu svi informatičari, siromašni roditeji stvaraju još siromašniju djecu”, rekla je.

Istraživanje je pokazalo da socijalne usluge nisu svugdje jednake, a najteže je u panonskoj Hrvatskoj.

“Rzik od siromaštva je oko 18 posto i tu smo u nižem dijelu EU i zato mijnjemo čitav niz zakona socijalne skrbi”, rekao je ministar Josip Aladrović.

VEZANA VIJEST

Osječko baranjska županija čini sve što može, financira drva za ogrijev i ima niz mjera, ali župan pomoć vidi i u promjeni prakse.

“Zagreb je na indeksu razvijenesti 136 posto razvijenosti prosjeka EU, znači razvijeniji je od prosjeka EU, dok su dijelovi Hrvatske na 50 posto. Tu je problem i zato se regionalno treba pristupiti”, kaže župan Ivan Anušić.

“Gradimo 68 novih socijalnih stanova i to financira grad Osijek, a imamo i dobre vijesti jer je DZS objavio da prvi pt nakon 2012. imamo veći broj useljenih nego iseljenih”, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

U ovim pozitivnim rezultatima za Osijek, ne smijemo zaboraviti činjenicu da su statistički podaci od covid godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!