Nemali broj lokalnih čelnika sjedi u Saboru. Evo kako surađuju

Vijesti 06. ožu 202308:02 0 komentara
Sanjin Strukic /Pixsell

Skoro dvije trećine zastupnika u Hrvatskom saboru, njih oko 80, aktivno je sudjelovalo na posljednjim lokalnim izborima, kao kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike ili kao kandidati za lokalna vijeća i skupštine. A nemali broj njih uspio je osvojiti fotelje i na lokalnoj razini.

Tako u Saboru, kao i u svojim lokalnim, načelničkim i gradonačelničkim foteljama, sjede gradonačelnik Drniša Josip Begonja, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Otoka Josip Šarić te načelnici Dubrave Tomislav Okroša, Draža Stipan Šašlin i Vrpolja Ankica Zmaić. Na dvije fotelje sjede i Krešimir Ačkar, novi gradonačelnik Velike Gorice, Mato Franković gradonačelnik Dubrovnika, Ivan Radić gradonačelnik Osijeka, Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova, svi redom HDZ-ovci. Donedavno društvo im je činio i načelnik  Rugvice Mato Čičak koji je u srpnju prošle godine, nakon služenja u Saboru u dva saziva napustio taj visoki dom.

A dvofoteljaše imaju i SDP-ovci. Tako je Mirela Ahmetović načelnica Omišlja, a Mišel Jakšić gradonačelnik Koprivnice. Imali bi ih i više, ali njihove redove napustila je Sanja Udović načelnica Viškova koja je trenutno u klubu Socijaldemokrata te Vinko Grgić, koji je napustio SDP kad je Ured europskog javnoga tužitelja protiv njega digao optužnicu.

Gradonačelnici u Saboru su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iz Domovinskog pokreta, mostovac Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, Dario Zurovec iz Fokusa, gradonačelnik Svete Nedelje i HSLS-ovac Dario Hrebak gradonačelnik Bjelovara.

Kako surađuju?

Da tješnje surađuju, zajedničkim snagama mogli bi riješiti mnogo problema koji muče sve jedinice lokalne samouprave, od najnovijeg Zakona o vodama do decentralizacije koja je već desetljećima rak rana Hrvatske. Od takve, organizirane suradnje nema ništa, no ipak, na nekim nižim, kolegijalnim razinama, suradnje ne nedostaje.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i saborski zastupnik Fokusa kaže da suradnje između gradonačelnika i načelnika, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, uvijek ima. “Najviše dijelimo informacije oko novih zakona, njihove primjene i lakše implementacije i to radimo bez obzira kojoj stranci pripadamo”, kaže Zurovec. A na komentar da bi ujedinjeni u neki neformalni lobistički klub u Saboru mogli napraviti puno više, svetonedeljski gradonačelnik smatra kako mi ipak nisu došli na tu politički razinu.

“Velike stranke imaju stranačku disciplinu, pa često izglasaju čak i ono što ni sami ne žele. Ali s druge strane nastane pobuna kad Vlada poželi smanjiti broj zamjenika grado/načelnika, vijećnika u gradskim vijećima, pročelnika”, kaže kroz smjeh Zurovec. Ipak ističe da je komunikacija među gradonačelnicima odlična i da se pomažu kad mogu, ali da nažalost neke organiziranije suradnje nema i sumnja da će je i biti.

I Mišel Jakšić kaže da ima korektnu suradnju sa svim gradonačelnicima i načelnicima u Saboru bez obzira iz koje stranke dolaze i da znaju često razmjeniti iskustva koja imaju te da se oko većih projekata znaju i konzultirati, pogotovo ako je netko već implementirao neke odredbe ili odradio projekte.

“A što se tiče neke veće suradnje, nje nema jer oni koji su iz vladajuće većine, bez obzira što se mi puno puta složimo da bi neke stvari prema gradovima i općinama trebalo raditi drugačije, većina opet digne ruku za ono što predloži vlada”, kaže koprivnički gradonačelnik.

Napominje da je Hrvatska jako centralizirana zemlja za što ponajviše krivi Vladu i dodaje da zasad još uvijek nismo kao država i društvo došli na tu demokratsku svijest da bi se tu nešto moglo mijenjati. Kaže da, nažalost, kod nas još nije sazrela svijest do te razine da se kod samog procesa donošenja nekih zakona ili odredbi konzultira gradonačelnike i načelnike. “Osim onoga što možemo kroz raspravu u odborima i Sabornici reći, predložiti amandmane, naš upliv u donošenje zakona i odluka je jako malen. A ako zakon ne dolazi od vladajuće većine, uglavnom je osuđen na neuspjeh”, kaže Jakšić.

“Nismo sretni oko svih stvari, ali…”

U tome i vidi razloge velike centralizacije kakvu imamo danas.

“U masi tih zakona koji se tiču lokalnih sredina, a zapravo se time tiču života običnih malih ljudi, se vidi to da nama najčešće u svim tijelma koju odlučuju o tome kako će nešto zaživjeti na terenu odlučuju oni koji terena nikad pošteno vidjeli nisu”, kaže koprivnički gradonačelnik.

A glavni tajnik Hrvatske zajednice općina, rugvički načelnik i donedavni saborski zastupnik Mato Čičak kaže kako suradnje ne nedostaje.

“Mogu reći da odlično surađujemo i često puto slično razmišljamo”, kaže Čičak koji je i kao primjer dobre suradnje između načelnika i gradonačelnika, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, naveo nedavno spajanje lokalnih vodovoda na istoku Zagrebačke županije.

Kaže i kako preko Hrvatske zajednica općina, u čijem Upravnom odboru sjede lokalni čelnici svih stranaka, rade na tome da u suradnji s Vladom naprave što više toga što je bitno jedinicama lokalne samouprave.

“Naravno, nismo sretni oko svih stvari, ali mnogo toga ide na bolje i smatram da se popravlja odnos centralne države prema jedinicama lokalne samouprave”, rekao nam je Čičak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!