“Da smo prije 30 godina imali vojnu silu, ne bi nitko napao Vukovar i Dubrovnik”

Vijesti 26. stu 202111:13 > 13:48 1 komentar
N1

Profesor s Fakulteta prometnih znanosti, Goran Vojković, u Novom je danu komentirao kupovinu višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea od Francuske.

“Dvije su uloge ovih aviona”, objasnio je Goran Vojković i dodao: “Jedna je civilna – nadzor neba – to je pitanje obaveze da država ima mogućnost provjeriti što se događa. Nebo je dio suverenog teritorija RH, naša je dužnost to pratiti. Imamo velik broj preleta i velik zračni promet i to je stvar sigurnosti. NATO nije karitativna ustanova – ako vas štite, onda traže da neku drugu ulogu vi obavljate za njih. Drugo je obrambena komponenta – obrana je osnovna fukncija države. Nebo je dio teritorija i država mora štititi svoj integritet, to rade sve države. Papa je najmirniji čovjek na svijetu, ali ima učinkovitu vojsku. Država koja je vojno spremna, sigurna je država.

VEZANE VIJESTI

Da je Hrvatska prije 30 godina imala vojnu silu, ne bi nitko napao Vukovar ni Dubrovnik, da je neprijatelj znao da će im doći rakete zrakom. Vojska je nažalost potrebna. Imati kvalitetnu vonu silu znak je sigurnosti države i razvijanja dobrih odnosa s drugima. A i nitko ne zna što se može dogoditi u budućnosti, može se NATO raspasti.”

Mi ovime zadržavamo i sustav obuke pilota da ne moramo u slučaju problema ovisiti o “plaćenicima”, dodao je Vojković.

Ističe i da odabir može značiti i poboljšanje odnosa: “Činjenica da ove Rafale ima i Grčka, govori i o zajedničkoj taktici, bitna je tehnološka stvar – ovi su avioni iznimno moderni i zahtijevaju da se država tehnološki podigne, a to je velika gopodarska mogućnost.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare