Dalmacija u borbi s lažnim iznajmljivačima, otkriveno kako operiraju

Vijesti 14. kol 202311:43
Pixabay/ilustracija

Među iznajmljivačima postoje i varalice koje koriste ukradene fotografije, a način njihove komunikacije djeluje gotovo robotski.

Na stranici “Crna lista iznajmljivača” na Facebooku detaljno je opisan način djelovanja lažnih iznajmljivača. Većina njihovih sjedišta nalazi se izvan zemlje, a njihovi odgovori na poruke potencijalnih gostiju često su na lošem hrvatskom jeziku, stvarajući dojam komunikacije s robotom.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske izjavili su za Slobodnu Dalmaciju da je tijekom tekuće godine Policijska postaja Makarska evidentirala pet slučajeva takvih kaznenih djela.

Ivo Mravičić, direktor Turističke zajednice Tučepi, svjedočio je ovom problemu i istaknuo da je ovog ljeta tri puta zabilježio slučajeve prijevare.

“Riječ je o nepostojećem imenu i prezimenu u Tučepima ili osobi kojoj se uplata mora obaviti na bankovni račun u Njemačkoj ili Srbiji. Srećom, gosti prije uplate akontacije nazovu turističku zajednicu i provjere je li apartman registriran”, opisao je Mravičić.

Duje Lozina, direktor TZ-a, jedna je od žrtava prevaranata. “Nedavno je žena iz Srbije iznajmljivala smještaj u Drveniku, ali je ukrala fotografiju upravo mojih apartmana. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada, srećom, postoje crne liste pa se gosti bolje informiraju”, kazao je Lozina, piše Slobodna Dalmacija.

Devetoro gostiju palo je na prijevaru nakon što su uplatili boravak. “Došli su s petero djece pa je to bio kaos”, prisjetio se Lozina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.