Dan D za Hrvate u Zambiji: U tijeku važno ročište, Pernar neće u zatvor

Vijesti 26. svi 202308:02 > 14:02 1 komentar
Emica Elvedji/PIXSELL

Danas će se u Ndoli održati još jedno ročište za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom. Prošlotjedna ročišta prebačena su na ovaj tjedan, a nakon što je propalo ročište održano u srijedu, postoji mogućnost da osmero optuženih Hrvata danas bude oslobođeno.

Naime, prema dostupnim informacijama, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da više neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka, već bi se trebali izdati uhidbeni nalozi, a, prema riječima sutkinje, daljnjih odgoda nakon petka neće biti.

Kako je za 24sata javila zambijska novinarka, Ivan Pernar ipak će svjedočiti na sudu protiv Hrvata. “Pernar je napravio pravu dramu. Dere se i urla na sudu. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštivanje suda”, kazala je za 24sata zambijska novinarka.

Odvjetnici obrane podnijeli su zahtjev sudu da se Pernara odvede u zatvor zbog nepoštovanja prema sudu. Nakon pauze, sutkinja je odlučila da neće poslati Pernara u zatvor. Pernar se ispričao za svoje ponašanje na sudu, javlja 24sata.

Osim Pernara iskaz na sudu dala je i službenica Odjela za socijalnu skrb, Joompa Muleya, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu. Rekla je da je njen ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

Moguće odbacivanje optužbi

Ako tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti a da se obrana uopće ne prezentira, što bi značilo da su parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Ipak, hrvatski odvjetnici upozoravaju da je kazneni zakon u Zambiji u potpunosti drugačiji u odnosu na hrvatski ili bilo koji europski pa je stoga potrebno biti vrlo oprezan pri donošenju bilo kakvih zaključaka prije okončanja ročišta.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je kratko komentirao slučaj Hrvata u Zambiji. “Policija je u kontaktu s međunarodnim političkim organizacijama, prije svega s Interpolom. Nadamo se najboljem za naše građane.”

Dodao je da je to nadležnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje ima informacije i analizira ih te će izvijestiti javnost kada to bude potrebno.

“Djeca se nalaze pod socijalnom skrbi”, dodao je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ