Dan je antifašističke borbe. Prije 81 godinu osnovan je Prvi partizanski odred

Vijesti 22. lip 202206:47 > 09:57
Izvor: N1

Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, obilježava se u spomen na dan kada je prije 81. godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašističke postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a prigodna svečanost održava se u Spomen-parku Brezovica kod Siska.

Na svečanosti sudjeluje predsjednik Republike Zoran Milanović, a kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

N1

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin rekao je da su Hrvatska i Europska unija, kao zajednica naroda, utemeljene na antifašističkoj borbi.

”Ne samo da je Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi, nego je i Europa kao zajednica naroda i Europska unija utemeljena na antifašističkoj borbi i pobjedi nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Habulin.

Istaknuo je i kako je 22. lipnja iznimno značajan datum jer je na taj dan 1941. počeo organizirani oružani otpor na području tadašnje Jugoslavije te je osnovan partizanski odred u šumi Brezovica kao prva oružana antifašistička formacija na području okupirane Europe.

”Upravo na području Hrvatske kresnuta je iskra ustanka, pokrenut je organizirani oružani otpor nacifašističkoj okupaciji. To je ono na što mi danas moramo biti ponosni”, kazao je Habulin.

Zaključio je kako bi to trebale znati i mlade generacije, ali da se danas ne uči dovoljno o narodno-oslobodilačkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata što se, kako je ocijenio, mora promijeniti.

Dan antifašističke borbe i 81. godišnjice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj bit će obilježen i u Zagrebu. U Spomen-parku Dotrščina izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Tomaševićem, položit će vijenac uz spomen obilježje „Put mučeništva“.

U večernjim satima, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, na Trgu žrtava fašizma održati i koncert grupe TBF i drugih izvođača, a prisustvovat će mu i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Komentari

Vaš komentar