Dan je sjećanja na žrtve Holokausta

Vijesti 27. sij 202107:58 > 08:25 0 komentara
N1

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima u 2. svjetskom ratu. Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942., kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 milijun djece.

Auschwitz je osnovan 1940. u okupiranoj Poljskoj.

Prvotno namijenjen kao zatvor za Poljake protivne nacističkom režimu, postao je najveća tvornica smrti u Europi. Procjenjuje se da u logor ukupno deportirano 1,3 milijuna ljudi. Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama odmah po dolasku u logor, a njihova tijela spaljena su u krematoriju. Ostali su umirali od života u neljudskim uvjetima, izolirani od vanjskoga svijeta bodljikavom žicom. Koristilo ih se i za prislini rad i medicinske eksperimente.

Nekoliko dana prije oslobođenja Nijemci su prisilili gotovo 60.000 iscrpljenih logoraša da krenu na zapad kako bi ih prebacili u druge koncentracijske logore. Procjenjuje se da je tijekom tog ‘marša smrti’ umrlo ili je ubijeno između 9000 i 15.000 ljudi.

AUSCHWITZ
N1

Predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te Boris Milošević i ministrica Nina Obluljen Koržinek kao izaslanici premijera položit će zajednički vijenac kod skulpture Mojsije’ na židovskome groblju na Mirogoju. Vijence će položiti i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem te delegacija SDP-a na čelu sa Peđom Grbinom. Počast žrtvama odat će i Sabor minutom šutnje.

Antifašistička liga RH-a u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb, SNV-om, Documentom i SABA-om u podne će sa Trga žrtava fašizma se obratiti institucijama RH-a sa zahtjevima kako bi se prevladale pojave kojima se manifestira podvojeni odnos prema nasljeđu zločina ustaškog režima. Na skupu će biti biti veleposlanici Izraela, SAD-a i Njemačke.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!