Dar iz Liverpoola koji će Bruno pamtiti zauvijek: “You’ll never walk alone!”

Vijesti 02. lip 202210:41 > 10:59
Snježana Vukić, Bruno Lončarević i James Cleverly; Foto: Ivana Dragičević / N1

Sjećate li se Brune Lončarevića? Mladog inženjera radiologije iz Petrinje koji je nakon što mu je potres uništio sve, iz ruševina spasio samo znak svog omiljenog kluba – Liverpoola?

Nakon što su mediji objavili Bruninu priču, među njima i N1, krenule su salve potpore iz cijele Hrvatske i svijeta, od navijača Liverpoola i običnih ljudi koje je priča dirnula. No, kako to obično biva, svaka ovakva vijest brzo ode u zaborav. Ipak, unatoč pandemiji, lockdownu, posljedicama potresa i sada rata u Ukrajini, Britansko veleposlanstvo u Zagrebu nije spavalo.

Posla su se odmah primili politička i medijska savjetnica u veleposlanstvu Snježana Vukić i tadašnji veleposlanik Andrew Dalgleish.

“Veleposlanik je pisao Jurgenu Kloppu, svi smo svojim kanalima pokušavali doći do nekoga iz Liverpoola”, priča mi Snježana Vukić.

Ivana Dragičević / N1

Paralelno je ona sama tragala za Brunom. “Jedan dan mi je zazvonio telefon. ‘Dobar dan, ja sam Bruno Lončarević.’ Nisam mogla vjerovati što čujem – rekla sam mu – pa ja vas tražim skoro dvije godine”, uz osmijeh govori Vukić. U međuvremenu u Zagreb je stigao i novi britanski veleposlanik Simon Thomas. I stvari su se napokon povezale uoči proslave platinastog jubileja, 70 godina na tronu britanske kraljice Elizabete Druge.

VEZANA VIJEST

U Zagreb je stigao plakat s potpisima svih igrača kluba i trenera Kloppa s porukom – Bruno- stay strong! (Bruno – ostani jak!), a uoči jubileja i počasno članstvo za Brunu u Liverpoolu.

Na sinoćnoj proslavi jubileja u rezidenciji veleposlanika u Zagrebu, našao se i britanski ministar za Europu i Sjevernu Ameriku James Cleverly, koji je oduševljen pričom, uz veleposlanika Thomasa i Snježanu Vukić, uručio Bruni Lončareviću poklone iz Engleske.

“Ovim putem želim se još jednom zahvaliti u svoje i ime cijele moje obitelji na pruženoj podršci u posljednjih godinu i pol dana. Posebno hvala veleposlaniku Velike Britanije na pozivu na proslavu i poklonu iz Liverpoola. Imao sam priliku upoznati se s brojnim poznatim licima, a i dragim licima, tako da će ovaj događaj zauvijek ostati zapamćen”, rekao je za N1 Lončarević.

Među uzvanicima bio je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je i sam volontirao prilikom potresa na Baniji, ali je, kaže uz osmijeh dok ga slikamo s Lončarevićem, u finalu Lige prvaka navijao za Real.

Ivana Dragičević / N1

Bruno Lončarević vratio se u Petrinju gdje živi sa svojom zaručnicom. Majka mu je nakon više od pola godine provedene u kontejnerskom naselju, od županije sada dobila stan na korištenje na godinu dana. Banija je daleko od obnove i oporavka, ali važne su i geste poput ove.

Kako je nakon potresa u razgovoru za N1 u siječnju prošle godine rekao još jedan hrvatski navijač Liverpoola, Brunin poznanik, Vjekoslav Milat: “Oni koji prate Liverpool znaju da igrači na početku utakmice dotaknu tablu iznad ulaza iz praznovjerja. To je simbol kluba. Bruno je izgubio i kuću i stan, jedino mu je u tom trenutku bilo bitno izvući taj znak koji ima veliku sentimentalnu vrijednost.”

Bruno hoda dalje, u novi početak. A Liverpool je još jednom opravdao svoj slogan – you’ll never walk alone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.