Dan narcisa u Zagrebu: Žene se sve više odazivaju na preglede

Vijesti 26. ožu 202214:12 0 komentara
Filip Kos/PIXSELL

U Zagrebu je u subotu obilježen 26. Dan narcisa gdje su brojne udruge i političari istaknuli važnost preventivnih mamografskih pregleda te su zajednički poslali apel svim ženama da se odazovu pregledu.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je da Nacionalni program prevencije raka dojke daje rezultate te je u posljednjih pet godina zabilježeno smanjenje smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj.

“Povećava se broj žena koje se odazivaju na preglede, trenutno je oko 60 posto. Ovo je nacionalni program koji ima najveći odaziv, tu treba zahvaliti udrugama civilnog društva koje rade najveću promociju”, rekao je Dulibić novinarima na Cvjetnom trgu.

Dodao je da ni u pandemijskoj 2020. godini nije zabilježeno smanjenje odaziva.

“Najbolji odaziv je u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Najmanji je u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji”, istaknuo je Dulibić.

Izvijestio je da se –  nakon što je u Saboru prihvaćen Nacionalni strateški okvir protiv raka – iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti planira dobiti više od 850 milijuna kuna za opremu za liječenje karcinoma.

“Nikada ne možemo biti dovoljno zadovoljni, radimo stalno na kontinuiranom poboljšavanju”, poručio je.

Zamjenik  gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet naglasio je da Dan narcisa – združena akcija države, Grada i privatnih inicijativa – izuzetno važna za prevenciju i edukaciju.

“Ove godine smo instalirali i mobilni mamograf na trgu kako bi potaknuli žene na preglede. Narcise prodajemo i u humanitarne svrhe kako bi skupili sredstva za neke buduće kampanje, prevencije i preglede žena”, istaknuo je Korlaet i dodao da je rak dojke sada treći uzrok smrti žena u Hrvatskoj.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman istaknuo je da je iznimno bitno rano otkriti zloćudnu bolest raka dojke te je kao liječnik pozvao žene da se odazovu na redovna mamografska ispitivanja.

“Samo u 2019. godini u Hrvatskoj gotovo je 3000 novooboljelih žena, preko 700 ih je umrlo. Ako gledamo na nivou svijeta, brojke su daleko veće, to je preko dva milijuna novooboljelih žena, oko 700.000 umrlih. Kao liječnik apeliram na sve žene u dobi između 50 i 69 godine da se odazovu na redovna mamografska ispitivanja”, kazao je Herman.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić istaknula je velik doprinos udruga koje se bave tematikom raka dojke te je poručila svim ženama da idu redovno na preglede i provode samopregled dojki jer se ranim otkrivanjem najbolje prevenira rak.

Udrugama su podršku iskazali i brojni drugi političari te zdravstveni djelatnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!