Dan svjesnosti o autizmu: Inicijativa traži izradu protokola od ministarstva

Vijesti 02. tra 202115:37 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Udruge za autizam su u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu istaknule važnost njihove inicijative za izradu objedinjujućeg i obveznog protokola koji bi osobama s poremećajem iz spektra autizma (PSA) omogućio prioritetan prijem u čekaonicama u zdravstvenim ustanovama.

“U našem društvu ne smije biti suvišnih ljudi i ne smije biti nikoga tko nema svoje mjesto u zajednici. Osobe s autizmom također imaju mjesto u zajednici”,  rekla je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević u petak kao pokroviteljica obilježavanja.

Mi smo ovdje, dodala je, da im kao zajednica i društvo pružimo pomoć i da im poručimo da nisu sami i da ćemo uvijek skrbiti o njima i njihovim potrebama.

Današnja akcija u sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu usmjerena je u cilju da Ministarstvo zdravstva prihvati smjernice za izradu protokola koje su inicirali Udruga za autizam – Zagreb (UAZ) i Savez udruga za autizam Hrvatske (SUZAH).

Takvi protokoli trenutno ne postoje, pa prijem u zdravstvenim ustanovama ovisi o dobroj volji i razumijevanju medicinskog osoblja.

“Djeca i osobe s autizmom ovaj svijet doživljavaju na drugačiji način i imaju problema s procesuiranjem senzornih podražaja tako da buka, mirisi, zvukovi, dodiri na njih mogu djelovati tako da postanu uznemireni i imaju emocionalne reakcije”, objasnila je tajnica u UAZ-u i roditelj Sandra Kolak.

Prema predloženom protokolu, osobe sa PSA dobile bi papir koji bi im prilikom dolaska u bolnicu omogućio da ne moraju čekati red jer im to predstavlja stres – u tih sat vremena čekanja može im se dogoditi senzorno preopterećenje.

Kolak se nada da će Ministarstvo imati obzira i sluha jer bi usvajanje tog protokola pomoglo i zaposlenicima jer bi im olakšao posao, odnosno znali bi kako da postupe u nekim situacijama, a djeci, osobama i roditeljima olakšao bi život.

“Nije financijski zahtjevno, ne tražimo brda i doline. Mislim da se taj protokol mogao davno donijeti, a ne da ovisite o nekakvoj dobroj volji i vezama u bolnicama da vas netko primi jer jednostavno ne možete čekati u redu”, ocijenila je Kolak.

Incidencija autizma u svijetu je velika, a po procjenama SUZAH-a, prije dvije godine u Hrvatskoj je bilo 12.000 osoba s autizmom, a sada je taj broj i veći, pa bi moglo doći do velikog javnozdravstvenog problema.

U sklopu aktivnosti “Budi AUT”, pored glazbenog paviljona u zagrebačkom parku Zrinjevac, postavljena je interaktivna instalacija, osmišljena u suradnji sa stručnjacima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Ona zainteresiranima dočarava senzoričke zasićenosti i neugode kakve osoba sa PSA nerijetko osjeća u javnom prostoru i svakodnevnim situacijama.

Unutrašnjost instalacije bila je opremljena kao liječnička ambulanta, a volonteri su simulirali situaciju standardne medicinske obrade ali uz pojačane svjetlosne, zvučne, taktilne i ostale ometajuće elemente.

Predstavljena je i kampanja “Zablistaj”, čija je okosnica istoimeni animirani film dizajnerice Mije Rajda.

UAZ je roditeljska udruga koja postoji 20 godina, a osnovana je s ciljem da se riješi skrb osoba koje su izašle iz školskog obrazovnog sustava i starije su od 21 godine jer sustav tada, kao ni sada, nije nudio nikakve usluge zbrinjavanja odraslih osoba koje nisu sposobne samostalno živjeti.

Do sada je udruga osnovala dvije životne zajednice, a u tijeku je osnivanje i treće, sufinancirane u punom iznosu iz EU fondova.

Ako jedna mala udruga koja ima 100 članova može povući sredstva i osigurati skrb za odrasle osobe s autizmom, onda to svaka županija u Hrvatskoj može osigurati svojim građanima, zaključila je Kolak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!