FOTO VIDEO Rušenje prve kuće s crvenom naljepnicom u Zagrebu

Vijesti 10. lip 202107:20 > 13:001 komentar
Izvor: N1

Godinu i tri mjeseca nakon velikog potresa, danas kreću prva rušenja kuća s crvenom naljepnicom u Zagrebu. Realizaciju uklanjanja i građenja provodi Fond za obnovu na temelju odluka koje je donijelo ministarstvo graditeljstva. Prva kuća koja se ruši je u vlasništvu obitelji Sunek iz Granešinskih Novaka.

Rušenje prve kuće počelo je nešto prije 9 sati.

N1

Očekuje se i dolazak Damira Vanđelića iz Fonda za obnovu nakon potresa.

N1

“Osjećam se uzbuđeno, sretna sam što se to događa i da je to konačno krenulo. emocije su tu, tu sam rođena, u toj kući. I žalosna sam, ali i opet sretna. U novoj kući će živjeti moja kći i dvije unuke”, rekla je za N1 gospođa Nadica.

Dodala je da su bili uporni s papirima koji su bili potrebni. “Tko je uporan, može se sve napraviti. Čisti su papiri i nije bilo nikakvih problema”, rekla je gospođa, dodavši da ne znaju kad će dobiti novi dom.

N1

Za sada su tri kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi.

Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Jedna od kuća koje će biti srušene je kuća gospodina Denisa Zemana. Kuća je iz 64. godine.

Taman prije potresa krenuo je s obnovom.

“Kuća je stradala dosta. Kuća je trebala biti građena u samoodržavanju koliko je grad dozvolio jer je tu zabranjeno rušenje kuća i trebali su se raditi projekti pa je to propalo. Kompletnu dokumentaciju sam izvadio, došla je korona, nije se moglo raditi, s kuće je žbuka skinuta, struja, sve je dovedeno i onda je došao taj prvi potres”, rekao je u nedjelju Zeman za TNT.

Dodaje kako se kuća ne može popraviti, razdvojila se i svi zidovi su rasklimani. Za skupljanje dokumentacije za obnovu trebalo mu je tri dana. “Išli smo preko sustava e-građani. Bili smo povezani s geodetima s katastarskim da možemo zvaditi dokumentaciju da smo vlasnici, da smo bili tu prilikom potresa, da je kuća na nas, svu ostalu dokumentaciju, sve što je ministarstvo tražilo od nas. Kažem, u roku tri dana smo svu dokumentaciju predali.

Ja znam da je svima to teško, stari ljudi nemaju ni internet ni e-građane i njima je to teško riješiti. Ja sam imao sreće da sam svu papirnatu dokumentaciju izvadio za samoodržavanje, ali preko e-građani smo sve u jednom danu izvadili”, kaže.

Rekao je i kako su papire predali u studenom, a unazad mjesec dana su počeli dobivati rješenja, od onog za subvenciju do onog o rušenju.

“Dvije firme su došle pregledati hoće kamioni moći proći i kroz dva tjedna bi oni to rušili. Kada će krenuti izgradnja i koja će firma biti, to ne znam. Danas je dva tjedna prošlo, bio je i blagdan, moraju i neku tablu staviti, mene moraju obavijestiti”, rekao je.

“Moglo je to biti prije i puno brže”, dodaje. Rekao je i da je znao da su među prvima jer im je na potpisivanju rješenja za rušenje rečeno kako su prvi koji su predali kompletnu dokumentaciju, ali nije znao da će njegovu kuću baš prvu rušiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar