Vlada objavila: Hrvatska kupuje 12 francuskih borbenih zrakoplova

Vijesti 28. svi 202107:08 > 13:37 1 komentar
VLADA, SJEDNICA VLADE, nsk, ANDREJ PLENKOVIĆ
Davorin Visnjic/PIXSELL

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je u petak premijer Andrej Plenković.

Plenković je na početku sjednice Vlade svim vojnikinjama i vojnicima čestitao je Dan oružanih snaga.

Dodao je da Vlada vodi računa o nacionalnoj sigurnosti.

Mi ćemo danas pod prvom točkom dnevnog reda donijeti povijesnu odluku o nabavci višenamjenskog borbenog zrakoplova najnovije generacije, rekao je Plenković, dodavši da se tom odlukom gleda budućnost hrvatske sigurnosti i budućnost Hrvatske vojske.

Novim višenamjenskim borbenim avionom kojim ćemo zamijeniti sadašnje MiG-ove, čiji životni vijek istječe 2024., očuvat ćemo sposobnosti HRZ-a i značajno ćemo ga osnažiti, rekao je Plenković, dodavši da će se na taj način pridonijeti i očuvanju hrvatskog suvereniteta.

Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u Hrvatske oružane snage od osamostaljenja, nego ulažemo u očuvanje mira, rekao je Plenković.

Međuresorno povjerenstvo, a ovaj proces započet je u vrijeme naše prve Vlade, u srpnju 2019., temeljito je evaluiralo ponude SAD-a, Francuske, Švedske i Izraela i jednoglasno usvojilo studiju o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda, rekao je Plenković.

Dodao je da je izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu.

“Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najmanje novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion”, dodao je Plenković naglasivši da je ponuda najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti naš ulazak u europodručje.

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

O epidemiološkoj situaciji i BDP-u

Komentirao je i epidemiološku situaciju.

Unatoč izvanrednim okolnostima broj osiguranika je veći nego 2019. i 2020. godine. Učinkovitost naših mjera dokazuju podaci: Imamo 1.557.687 osiguranika što je za 37 tisuća više u odnosu na 30. 4. 2020. Prosječna plaća veća je od 7.000 kuna, rekao je Plenković.

Tržište rada je stabilno. Vladine mjere su bile učinkovite. Još uvijek se nalazimo u pandemiji, i sve dok neki sektori trebaju pomoć, imat će je, dodao je.

Komentirao je i procjene pada BDP-a.

Danas je DZS objavio podatke o BDP-u za prvi kvartal i zabilježen je pad od 0,7 posto. Smatramo da je ovo puno bolje od očekivanja. Iako je četvrti uzastopni pad BDP-a, većina pokazatelja imala je pozitivna kretanja, rekao je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare