Prosvjed Udruge Franak: “Lopovi, vratite nam pare”

Vijesti 24. svi 202209:42 > 12:21 2 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL , Ilustracija

U Zagrebu je danas održan prosvjed Udruge Franak zbog toga što, kako kažu, ni četiri godine nakon pravomoćnosti kolektivne presude nije na najvišem sudu odgovoreno na pitanje ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF.

“Udruga Franak postoji 11 godina. Pravomoćna presuda postoji četiri godine. Mi još uvijek nemamo riješena pravna pitanja. Zašto Vrhovnom sudu treba toliko vremena? Zakon o obveznim odnosima je vrlo jasan. Vlada na čijem je čelu Andrej Plenković je izdala 55 tisuća potrošača. Kako je Europska komisija dala pozitivno mišljenje, a naša Vlada stala protiv svojih građana? Sramota! Lopovi su i Vlada i HNB i banke”, rekao je Goran Aleksić optužujući Hrvatsku vladu za lažni iskaz.

Građani su na prosvjedu vikali “Lopovi” i “Vratite nam pare”, a Aleksić je rekao i kako je “Plenkovićeva vlada najgora u povijesti Republike Hrvatske”.

Prema njegovim riječima, građanima nije vraćeno čak 15 milijardi kuna i zbog toga su se prije samog prosvjeda obratili i Vladi i Vrhovnom sudu i Hrvatskoj narodnoj banci, kao i Sudu EU-a.

Zastupnici na prosvjedu

Na prosvjed je došao i Mostovac Nikola Grmoja koji je okupljenim građanima poručio kako nisu sve institucije protiv njih. “Ima zastupnika i ima političkih opcija koje vas podržavaju”, poručio je Grmoja prosvjednicima dodajući kako vlade drugih država rade za svoje građane, a Hrvatska vlada protiv njih.

I Možemovka Sandra Benčić došla je podržati građane i poručila im da je “u ovome” još od 2012. kao aktivistkinja. “Tada sam govorila sav rizik je bio prebačen na građana i to ne može biti zakonito. To je tada bilo jasno. Bez vaše borbe ne bi se dogodilo ništa,a dogodilo se jako puno. Činjenica je da više nitko ne može osporiti da HNB propustila zaštiti građane”, rekla je Sandra Benčić. Dodala je i kako je stvar vrlo jednostavna te da oni koji su nešto preplatili to trebaju dobiti nazad. Rekla je i kako je činjenica to da HNB nije na vrijeme zaštitio građane, kao i da nitko ne može osporiti to da su ugovori ništetni. Poručila je i da odluka koju čeka 55 tisuća građana treba biti prioritet. Benčić je podsjetila na donošenje Lexa Agrokor i rekla kako nije donesen Lex Franak te da za to nije kriv ni Bruxelles ni Luksemburg nego Vlada koja nije stala na stranu svojih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare