Danas se polažu ispiti državne mature iz engleskog

Vijesti 04. lip 202115:26 0 komentara
državna matura
Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

V.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović izjavio je kako će 31.779 pristupnika rješavati 118.920 testova ispitnih zadataka državne mature od 1. do 30. lipnja, a danas se na tajnoj lokaciji polaže engleski jezik A razina. 

To su, naglasio je, pokazatelji koji govore da je, nažalost, svake godine broj pristupnika državne mature, zbog smanjenja broja učenika, sve manji.

Istaknuo je kako je današnji dan polaganja državne mature završio regularno.

Napomenuo je kako je u samoizolaciji pet učenika te da je za njih osiguran način polaganja na koji je to predvidio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) sa svim epidemiološkim mjerama.

Kordinatori i ravnatelji su s postojećim nastavnicima organizirali dovoljan broj ljudi pa mi, premda smo spremni poslati odrđeni broj ljudi, nismo morali u tomu sudjelovati, dodao je.

“Danas je na ispitu izostalo sedam učenika, koji su covid pozitivni pa će oni državnu maturu polagati u jesen”, rekao je Filipović i dodao kako će oni biti u istoj poziciji kao i oni koji su polagali u ljetnom roku.

Ukoliko ostvare broj bodova isti ili za nijansu veći od onih iz ljetnoga roka, naglasio je, oni će biti primljeni u proširenoj listi kvota pojedinih studijskih grupa.

Napomenuo je i kako, zbog epidemioloških mjera, ove godine matura traje nešto duže. Danas se polaže prvi ispit iz engleskoga jezika, zatim slijede četiri dana pisanja ispita iz hrvatskoga jezika  od 21. do 24. lipnja, a 28. i 29. piše se iz matematike, dodao je Filipović.

Unatoč tomu što je vrijeme polaganja prošireno sve će biti gotovo do 30. lipnja, rekao je. Dodao je kako će 14. srpnja biti prvi preliminarni rezultati, prigovori do 16. srpnja, objava konačnih reziltata 21. srpnja, a 23. srpnja bit će podjela svjedodžbi.

Matura je organizirana, istaknuo je, u 360 ustanova s većim brojem ispitnih prostorija pa se radi o tisućama nastavnika koje su ravnatelji i u ovim okolnostima uspjeli osigurati.

Maturanti na potresom pogođenom području ispite pišu na četiri lokacije: u Sisku na dvije lokacije te po jedna u Petrinji  i Topuskom.

Izvijestio je i kako su svi učenici koji na polaganje državne mature dolaze izvan Hrvatske uspjeli prijeći granicu. Njih preko 4 tisuće ne dolaze iz redovitoga programa, a oko 1200 učenika polagat će ispite u pet centara diljem Hrvatske – dva u Splitu i po jedan u Rijeci, Slavnoskom Brodu, Osijeku i Zagrebu.

Njihovo čuvanje je organizirano u sporazumu s fakultetima i ustanovama u kojima polažu ispite, nappomenuo je i dodao kako ih čuvaju nastavnici i profesori fakulteta i ustanova gdje polažu.

Izrazio je uvjerenost da će ovogodišnja državna matura, unatoč svemu, uspješno završiti.  Eliminirat ćemo svaku mogućnost koja će dovesti u pitanje temeljni smisao državne mature – transparentnost i pravednost, rekao je i dodao kako će učiniti sve da se ne dogode propusti.

Nitko neće biti zakinut, a nitko neće ni dobiti nezaslužene bodove, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!