Danas u Bruxellesu summit NATO-a, sudjeluje i Milanović

Vijesti 14. lip 202108:04 > 08:08 2 komentara
THOMAS COEX / AFP, Ilustracija

Danas se u Bruxellesu održava NATO summit na kojemu sudjeluje i predsjednik RH Zoran Milanović.

Uoči odlaska na summit NATO saveza, predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi novinarima je upozorio kako za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv prijedlog završne deklaracije jer dio članica NATO-a ne želi da se u njoj spomenu Daytonski sporazum i konstitutivni narodi u BiH.

VEZANA VIJEST

„Još uvijek dogovaramo završnu deklaraciju NATO-a. U tome sam htio pomoć ministra Grlić Radmana i HDZ-a, ali to moram raditi sam. U deklaraciji neke države nikako ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma i konstitutivnih naroda u BiH. To je problem koji imamo i morat ću o tome na summitu razgovarati, u protivnom nećemo dati suglasnost za deklaraciju“, rekao je predsjednik Milanović koji, kako je kazao, to otvoreno govori „jer nas se tretira kao sitan kusur“.

„Dakle, netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a uopće spomene Daytonski ugovor i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva. U Zagreb se ne mislim vratiti s tim“, ponovio je Predsjednik i dodao kako su mu u tome „mogli pomoći i Plenković i Radman, ali imaju važnijeg posla“. „To samo pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi. To preko Hrvatske neće proći“, zaključio je Predsjednik Republike uoči puta u Bruxelles.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predsjednikove navode odbacuje.

“Mi konstantno sadržajno, afirmativno radimo upravo na zaštiti položaja hrvatskog naroda u BiH, a gospodin Milanović ne govori istinu kada to kaže i on nije bio informiran, govori kako bi preuzeo sve poslove i ušao u prostor vidjevši da njegov angažman nije dovoljan prepisuje sve što smo učinili, nezasluženo s njegove strane”, rekao je Grlić Radman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare