Davorko Vidović: Ovo su dvije dobre stvari oko Zakona o osobnim asistentima

Vijesti 29. ožu 202317:49 0 komentara
N1

Predsjednik Socijaldemokrata i bivši ministar socijalnog rada i skrbi Davorko Vidović gostovao je u emisiji Newsroom i komentirao izmjenu zakona o asistentima osoba s invaliditetom.

“Istaknuo bih dvije dobre stvari oko zakona. Prvo, on kakav god da je, konačno se pojavio. Priča o osobnim asistentima pojavila se u mojem mandatu. Postavili smo tri stupa: država, lokalna samouprava i civilno društvo, bez kojih je takav zakon nemoguće realizirati. Trebalo je, doduše, dvadeset godina da se njega dođe”, kazao je Vidović.

Kao drugo pozitivnu stvar istakao je to što bi se između prvog i drugog čitanja zakona ovoga puta moglo nešto promijeniti nabolje. Kazao je kako vjeruje da je premijer Andrej Plenković dao ministru Marinu Piletiću odriješene ruke i rekao mu da prihvati sve prijedloge o načinu kako poboljšati zakon – premda oni došli i od oporbe. Naglasio je i da bi trebala postojati korelacija između novca koje dobivaju roditelji koji se brinu za osobe s invaliditetom i onoga koliko se plaća njegovatelju u sustavu socijalne skrbi, što je, kazao je Vidović, oko 7 tisuća kuna.

“Od 620 tisuća osoba s invaliditetom, na tržištu rada prije par godina bilo je svega njih 23 tisuće. Tako je otprilike i danas. To je najveći kontingent radne snage u Hrvatskoj koji je dosad bio potpuno zapostavljen. Najveći problem je što su te osobe pod obrazovane, a uzrok tome je što nisu imali asistente”, rekao je bivši ministar.

“Ako nisu imali pomoć obitelji, te osobe su ostale izvan društva. Najbolja integracija je kad se ljudima omogući da mogu živjeti od svoga rada. Osobe s invaliditetom žele raditi, žele biti kreativni, a za to im treba pomoć asistenata”, dodao je Vidović. Smatra da je poštena plaća asistentima jedini način da se pomogne osobama s invaliditetom, premda, kako je ustvrdio, Hrvatskoj nedostaje radne snage, a pitanje je i gdje pronaći te ljude.

Komentirao je i najavljeni štrajk liječnika.

“Za građane štrajk liječnika nije dobra vijest. No ne možemo ne stati iza ljudi koji godinama traže rješenje. Nema niti jedne ozbiljne reforme od ove vlade. Liječnici su kičma ovog društva. Svi njihovi zahtjevi su nama prihvatljivi”, poručio je Vidović.

Kaže i da njegovi Socijaldemokrati vode intenzivne razgovore i stvaraju se široke fronte, no kaže da je prerano govoriti o tome s kime bi na izbore mogli izaći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!