Definirani nužni poslovi na sudu: Evo što će se raditi za vrijeme štrajka

Vijesti 18. srp 202315:43 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika definirao je s Vrhovnim sudom RH i DORH-om nužne poslove, odnosno one koji će se obavljati i za vrijeme štrajka, a odnose se na istrage te sve postupke u kojima su djeca ili osobe s duševnim smetnjama.

Nakon jučerašnje najave da će se, nakon sedam tjedana štrajka, u pravosuđu obustaviti rad na hitnim poslovima i ubuduće obavljati samo nužni poslovi, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH je s čelnicima Vrhovnog suda i DORH-a definirao koje poslove treba nužno obavljati.

Premda je teško unaprijed predvidjeti sve potencijalne situacije koje će doći pred sudove, čelnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković je u dogovoru s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem te glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek definirala kako će štrajkaši nastaviti obavljati poslove nužno potrebne radi sprječavanja ugrožavanja života, zdravlja i sigurnosti, stoji u priopćenju Sindikata.

“Kao nužne poslove koje ćemo nastaviti raditi definirali smo istrage, poslove vezane uz privođenja, pojedine radnje u postupcima koji se tiču djece te osoba s duševnim smetnjama. Primjerice, obiteljsko nasilje, odluke o izdvajanju djeteta iz obitelji… Ovo je najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti i ovo je nova situacija za sve nas, službenike i namještenike koji su u štrajku, ali isto tako i za čelnike sudova i suce. Ne možemo sada odustati od naše borbe i morali smo definirati što i kako dalje. Mi smo svoj doprinos dali, ali i dalje čekamo rješenje ministra Malenice i Vlade RH koji se sada ponašaju kao da se sve ovo njih ne tiče”, poručila je predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!