Dejan Jović: Sistem je pokazao da je jači čak i od Trumpa

Vijesti 20. sij 202121:09
N1

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Dejan Jović u Newsroomu N1 Televizije komentirao je inauguraciju Joea Bidena i predsjednički mandat Donalda Trumpa. Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova, Zoomom se iz Washingtona također uključio u Newsroom N1 Televizije.

“Mislim da je to bio dobar govor, dobro izrečen, majstorski, pažljivo pripreman. Imao je dimenziju upozorenja s obzirom na opasnost od prevrata u SAD-u. Potom je dao jednu dimenziju optimizma i nade. Biden je poslao nove poruke, simbolički, inzistiranjem na predstavljenosti sviju, ali i upozorio je na veliku opasnost od kulture laži, fabriciranja istine”, kazao je Dejan Jović komentirajući govor Joea Bidena na ceremoniji inauguracije.

“Sistem je pokazao da je jači od takvog izazova, čak i od Trumpa”, dodao je Jović koji smatra da velike promjene sustava u SAD-u nisu moguće.

VEZANE VIJESTI

“U SAD-u tako velike promjene sistema koji bi ga doveli u pitanje nisu moguće. Dočekali smo današnji dan s nekim olakšanjem. Stvar se vratila nazad, resetirala na razdoblje prije Trumpa, na razdoblje Obame, Clinton… Establishment nije uspio pronaći novo lice”, smatra Jović.

“Ako sistem ne može proizvesti nikog novog, nego Joea Bidena, pitanje je kakva je njegova dugoročna budućnost. Vratili smo se u razdoblje predvidivosti i normalnosti”, kazao je Jović.

Žužul: Ovo je bio bidenovski govor

Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul koji sada radi u Washingtonu, smatra da je govor bio jako “bidenovski”.

“Američka demokracija je pokazala da je suviše jaka. Ovo je bio bidenovski govor, govor pomirenja. Biden je poznat kao izrazito etičan, principijelan. Danas smo vidjeli jednog Bidena centrista, sklonog dogovoru i kompromisima”, kaže Žužul.

N1

Jedno pitanje muči analitičare, a to je kako će Biden dogovor i kompromise nametnuti Demokratskoj stranci, smatra Žužul te dodaje:

“Ovo dana nije bilo ništa neočekivano, puno dobroga, kako će se to neočekivano i dobro pretvoriti u konkretno, vidjet ćemo”, dodao je.

“Trump je otišao kao čudak, onako kako se i ponašao najvećim dijelom svoga mandata”, kazao je Jović, a Žužul je zaključio sljedeće: “Trump je igrao na kartu suprotstavljanja institucijama.”

Uskoro video.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar